Renovatie Potala af, kostprijs 205 miljoen yuan

potala-palaceNa zeven jaar werken is de renovatie van het Potalapaleis af. Het heeft met 205 miljoen yuan 35 miljoen meer gekost dan begroot. Ook het Norbu-Linkapaleis en het Sakyaklooster maken deel uit van de renovatiebeweging.
Het Potalapaleis met zijn 1000 kamers staat symbool voor geheel Lhasa en zelfs Tibet. Het behoort tot het UNESCO-werelderfgoed, samen met Norbu Linka en de Jokhangtempel.  Een eerste renovatie dateert uit 1994.  Oorspronkelijk wou China 170 miljoen aan deze taak besteden, met onder meer een versteviging van de muren, een behandeling van het hout en behoud van fresco’s. In de praktijk kwamen andere defecten aan het licht, die de kosten met 30 miljoen deden oplopen. De renovatie maakt deel uit van een reeks van drie die samen 380 miljoen hebben gekost, 52 miljoen meer dan voorzien. De twee andere monumenten zijn Norbu Linka, de residentie van de Dalai Lama, waarvan de renovatie 80 miljoen yuan kostte, en het Sakyaklooster, waar 94 miljoen aan werd besteed.
Meer dan 189.000 werkers waren betrokken in de operaties. Eigenlijk vormen deze 3 toppers een deel van een nog bredere renovatiegolf, die 22 sites in Tibet zal herstellen tegen een totale kost van 570 miljoen yuan. Andere sites die gerenoveerd worden zijn: het Tashilumpo klooster, detraditionele verblijfplaats van de Panchen Lamas, de Jokhang Temple, de eerste Boeddhistische tempel in Tibet, en het Drepung klooster, het grootste klooster van de “Gele mutsen”-tak.
Met de bouw van het Potalapaleis werd begonnen in 1645 en de Dalai Lamas gebruikten het als winterpaleis. Het is de bedoeling dat na de renovatie 1000 bezoekers per dag worden toegelaten.
Lees ook: artikel over toerismeplan Tibet

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *