Ook veevoer chemisch besmet

Vele boeren omzeilen het verbod op chemische additieven in voer voor varkens en brengen zo de voedselveiligheid in gevaar, aldus een rapport van het Volkscongres. Dit jaar werden 8677 gevallen van misbruik van additieven ontdekt, stopte het ministerie 124 ondernemingen die werkten zonder vergunning en hief het ook de vergunningen op van 87 ondernemingen, waaronder één van de voornaamste afnemers van varken.
Daartegenover staan meer gevallen van personen die ziek werden na het eten van besmet varkensvlees. In februari werden 80 personen ziek na het eten van varken waarin het illegale clenbuterol werd aangetroffen. Een van de grootste gevallen van voedselvergiftiging was in Shanghai in 2006, toen 336 mensen opgenomen moesten worden in het ziekenhuis na het eten van clenbuterolvarken.
Clenbuterol kan fatale gevolgen hebben als het zich ophoopt in lever of longen. Toch duurt het misbruik nog verder. Volgens statistieken neemt varken twee derden in van het in China verbruikte vlees en deze consumptie verdubbelde  van 1990 tot nu. Clenbuterol wordt toegevoegd om het vlees slank te houden, want dat geeft een betere prijs. Daar ligt volgens insiders het probleem, want op sommige plaatsen ligt de prijs van varkensvlees onder deze van groenten. De prijs van juli lag 28 % lager dan deze van juni. De boeren zouden het verboden goedje halen bij de leveranciers van kunstmest of veevoer.
Dossier: voedselveiligheid

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *