Straks GG-rijst op het menu?

ggrijstViceminister van Landbouw Niu Dun heeft bekendgemaakt dat China dicht staat bij het op de markt toelaten van genetisch gewijzigde (GG) rijst. Dit zou het gebruik van pesticiden sterk doen dalen.
Tot nu toe liet China de productie en verkoop van GG-voedsel niet toe. Een verkoopsexperiment uit 2005, waartegen Greenpeace protesteerde, zorgde voor een pak controverse. Ondertussen werd wel verder onderzoek verricht. In juli nog besliste de regering om 20 miljard yuan te investeren in onderzoek en ontwikkeling van genetisch gewijzigd voedsel, waaronder ook vlees en producten. Viceminister Niu Dun onthulde dat nu sterk aan commercialisering wordt gedacht. Volgens het ‘Centrum voor Chinese Landbouwpolitiek’ kan GG-rijst leiden tot 80 % minder pesticiden en 6 % meer productie. Tegenstanders zoals Greenpeace pleiten voor voorzichtigheid en zijn bezorgd om ongekende gevolgen op lange termijn voor de gezondheid.  China hoopt tegen 2020 een leider te zijn in GG-voeding, het klonen en transgenetische technologie op grote schaal.  Rijst en tarwe staan daarbij het dichtst inzake commercialisering.  
Momenteel produceert China 500 miljoen ton rijst en tegen 2020 is 630 miljoen ton nodig. Volgens insiders is de discussie over de veiligheid van de technologie afgelopen en gaat de laatste discussie voor de uiteindelijke commercialisering over de uitgifte van veiligheidscertificaten. GG-rijst zou de boeren meer opleveren. Toch ziet het Chinese ministerie van Landbouw de techniek eerder als een complement dan als een hoofdstrekking, gezien de stabiliteit van de genen sterk kan variëren.
Lees ook: dossier voedselveiligheid

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Straks GG-rijst op het menu?

  1. Klein detail dat toch wel niet onbelangrijk is is dat greenpeace zich verzet tegen GMO’s omwille van de ongekende effecten op onze gezondheid én het leefmilieu.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.