Bezorgdheid van Pentagon over Chinees leger overdreven?

Woensdag heeft het Pentagon zijn jaarlijks rapport over de Chinese militaire macht bekend gemaakt. Het rapport stelt dat China op weg lijkt om tegen 2020 een modern leger te hebben dat de de regio Azië-Stille Oceaan kan destabilizeren en gevaarlijk kan zijn wanneer er misverstanden ontstaan. China reageert afwijzend.

Afwerking vliegdekschip in Dalian


Het rapport komt er vlak nadat vice-president Biden China bezocht om de economische samenwerking te verbeteren, en is wat dat betreft slecht getimed.Het officiële persagentschap Xinhua noemt het rapport alarmistisch. China voert een louter defensieve militaire politiek, maar met een bloeiende commerciële en strategische belangen overal in de wereld heeft China het recht om een competent leger op te bouwen, aldus Xinhua. Xinhua staat versteld dat een land dat op zijn eentje 40% van alle uitgaven in de wereld doet, kritiek durft geven op China.Het Amerikaanse defensiebudget voor 2011 was 553 miljard dollar en steeg 4%, het Chinese 91.5 miljard en steeg 12%; in beide gevallen zitten nog tal van militaire uitgaven verborgen in andere budgetten. Ook het Chiense Ministerie van Defensie noemt het rapport fel overdreven en een uiting van misplaatst wantrouwen tegenover China.
Volgens het rapport heeft het Chinese leger vooral grote hoeveelheden verouderde wapens en mist het ervaring op het slagveld. Maar de wapenaankopen van het Volksbevrijdingsleger in de voorbije tien jaar hebben de voorspellingen overtroffen. De vooruitgang wat betreft vliegdekschepen, cyberoorlog en anti-satelliet raketten maakt de VS ongerust. Het Volksbevrijdingsleger zou ook een groeiend overwicht krijgen over het Taiwanese leger. Taiwan vraagt overigens aan de VS nieuwe F-16 C/D gevechtsvliegtuigen maar daarvoor is in Washington waarschijnlijk vandaag geen meerderheid te vinden. Deze maand lanceerde China zijn eerste vliegdekschip, een onafgewerkt schip van Oekraïne dat in Dalian afgewerkt werd en volgens Chinese bronnen vooral dient om ervaring met de technologie op te doen. Meer onverwacht was de bekendmaking eerder dit jaar dat China een eigen stiekemerd (stealth) straaljager ontwikkeld heeft. Ook nieuw zijn ballistische raketten die een grotere reikwijdte hebben.
Al met al is het rapport en de reactie erop niet egrer dan de vorige jaren. Het hernemen dit jaar van de militaire contacten op het hoogste niveau heeft waarschijnlijk ook een matigende invloed gehad.
China zelf gaf in april dit jaar een eigen witboek met details over zijn defensie uit.
Bron Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *