Pew-poll: China wint aan populariteit

Uit de regelmatig uitgevoerde Pew-steekproef in diverse landen blijkt dat voor het eerst 41 % van de ondervraagden beweert dat China de top economische macht is, wat net iets meer is dan de 40 % die de VS als de topmacht beschouwen. De crisis laat dus zijn sporen na.
Het VS-onderzoeksbureau peilde 3 jaar geleden in verschillende landen naar het land dat hen het economisch machtigst lijkt. Toen antwoordden in de  ondervraagde landen 45 % de VS,  terwijl China het met 22 % moest stellen. In deze landen die nu bevraagd werden, plaatsen 42 % China op de eerste plaats, wat net iets meer is dan de 41% die de VS als een verkiezen. Nochtans is de VS nog veruit economisch machtiger, maar blijkbaar deed de financiële crisis Amerika aan populariteit inboeten nu het met een recessie kampt en hoge werkloosheid. In de landen verkiezen 42 % China boven 36 % die de VS verkiezen. De trend is vooral sterk in Europa met vooral in het VK 58 % van de Britten die China als de leidende economie zien tegenover maar 28 % de VS. Zelfs in de VS zijn de meningen gelijk verdeeld. Enkel in Mexico en Turkije vindt een meerderheid van ondervraagden de VS sterker.
Pew stelt vast dat er een omkanteling plaats greep in de openbare opinie gedurende de recentste jaren. Merkwaardig is dat in China zelf maar 29 % zichzelf ziet als leidende natie, terwijl 48 % dit nog steeds de VS vindt. De 26.210 interviews werden telefonisch tussen maart en april afgenomen in 21 landen zoals Brazilie, Japan, India, Frankrijk, Egypte Tunisie, Pakistan en de VS. Hoewel globaal ongeveer de VS en China gelijk opgaan aan populariteit, zijn er grote verschillen in de gepollde landen zelf. In Japan verkiezen 72 % de VS boven China dat het met nauwelijks 15 % moet doen; In Pakistan liggen de verhoudingen omgekeerd: 85 % verkiezen China en de VS moet het met enkel 12 % stellen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *