Shanghai wil waterkant beter valoriseren

Tijdens het 14-de vijfjarenplan is het stadsbestuur van Shanghai van plan de oevers van de Huangpu-rivier en van de Suzhou-kreek beter tot hun waarde te laten komen. Er komen meer paden langs deze waterlopen, meer groene zones en industrieel erfgoed zal behouden blijven en vernieuwd worden.

Langs de Suzhouk-reek

De Huangpu rivier en de Suzhou-kreek zijn de belangrijkste waterlopen die Shanghai doorklieven en overigens samenkomen op loopafstand van de langste winkelstraat. Het 14-de vijfjarenplan streeft  een geïntegreerde ontwikkeling na van hun stedelijke oevers die groene ruimte bieden maar ook cultureel erfgoed.

Het is de bedoeling om van de oevers rond de Huangpu meer de rol van ontwikkelde moderne internationale metropolis uit te spelen, aldus secretaris generaal Wang Weiren van het stadsbestuur. De gebieden rond de Suzhou kreek zullen levendige buurten tonen met vele functies.

Het plan voorziet 20 km bijkomende recreatie paden aan het water en 400 hectare groene ruimte langs de Huangpu. 45 km recreatie paden dateren uit 2018. Ook 300.000 m² industrieel erfgoed zoals fabrieken en opslagplaatsen uit vorige eeuwen zullen gerenoveerd. Dit kan bijdragen tot de revitalisering van de culturele stedelijke elementen. Oude architectuur zal hersteld worden en krijgt nieuwe functies zodat andere oriëntatiepunten en mooie plekjes worden gecreëerd. Wang zei dat daarbij 7 km² nieuwe zakelijke ruimte voor zaken en kantoren wordt geschapen. Om het milieu te beschermen, zal een campagne tegen vervuiling worden uitgevoerd langs de oevers. 4 km² grond aan de rivier wordt teruggewonnen voor ander gebruik. Aan de 35 km bovenstroom van de Suzhou-kreek komen milieu corridors.

Volgens directeur Yao Kai van het project willen de oevers een nieuw visitekaart voor Shanghai worden . Langs de Huangpu zullen 8 nieuwe rustplaatsen worden aangelegd en 12 langs de Suzhou-kreek. Ze gaan openbare diensten aanbieden en van de rivier ‘een huiskamer’ maken voor de burgers.  Momenteel zijn er langs de rivier al 50 rustplaatsen open die het publiek diensten aanbieden zoals toiletten, douche ruimtes, kleine bibliotheken en babyverzorgingsfaciliteiten voor het publiek.

De Bund, de Noorderbund en het Lujiazui gebied langs de overkant zullen het zakelijk kerngebied van de stad blijven . Langs de zuidkant van de Huangpu zal de voormalige Wereldexpo-site, Qiantan en de Xuhui-oever een culturele en museumzone worden. Aan de Suzhou Kreek zal het gebied langs de East China University of Political Science and Law focussen op het behoud van historische gebouwen om de geschiedenis van de kreek te laten zien gedurende de voorbije eeuw.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *