Aanslag op politie in Kashgar: 11 doden

11 personen werden gisteren gedood bij een aanlag op een politiestation in Kashgar. 9 aanvallers gewapend met bijlen en messen werden dood geschoten. Ook twee ongewapende agenten werden gedood en twee gewond.
kashgarviolenceDe aanval greep plaats in de gemeente Silibuya in het kanton Bachu, in het Oeigoers Maralbexi. De leider van de aanvallers zou een Oeigoer geweest zijn. De 9 aanvallers gingen te keer met bijlen en messen aldus de Tianshan website. Langs de zijde van de politie vielen twee doden en twee gekwetsten. De agenten waren ongewapend preciseert de lokale politiebaas Liu Cheng. In april dit jaar brak al een grootschalig incident uit in dezelfde gemeente en toen vielen 21 doden waaronder 9 ambtenaren, 6 politieagenten en zes Oeigoeren. De overheid bestempelde dit geweld als een terroristische aanslag van jihadisten. Het in Munchen gebaseerd “Wereldcongres van Oeigoeren” meent te weten dat tientallen aanhoudingen verricht werden.
Op 28 oktober reed een luxe jeep aan Tiananmen in op omstaanders waarbij eveneens Oeigoeren aangehouden werden. In hun provincie Xinjiang smeult al lang etnische onrust tussen de Hannen die meer in het (welstellende ) noorden van de provincie overheersen en de Oeigoeren die domineren in het armere zuiden waarin ook Kashgar zich bevindt. Het recente partijplenum besliste een veiligheid comité op te richten dat bedoeld is als antwoord op opduikende binnenlandse- en buitenlandse veiligheidsproblemen. Xi Jinping zou de commissie leiden bijgestaan door “veiligheidstsaar” Meng Jianzhu.
Bron SCMP, Aljazeera, Voice of Russia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *