De stand van zaken 161

COSCO investeert nog $ 309 miljoen in Piraeus
piraeuscoscoDe Griekse minister Varvitsiotis heeft het principieel akkoord aangekondigd van COSCO om $ 309 miljoen te investeren in de haven van Piraeus. Het akkoord maakt de weg vrij voor de bouw van west pier Container Terminal 3 en een upgrade van pier 2 evenals de bouw van een nieuwe olie pier aan containerterminal. Dit betreft de grootste investering sinds Griekenland zich in crisis bevindt en rechtstreeks worden 700 banen geschapen en onrechtstreeks 1500. Uit statistieken van het magazine Containerisation International blijkt dat Piraeus in 2011 en 2012 de meeste aangroei van trafiek zag van 100 havens. China Daily
Akkoord met België tegen dubbel belasten
De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft het akkoord gestemd dat België en China afsloten in 2009 ter voorkoming van dubbele belastingen. België heeft 250 investeerders in China en China 230 in België. Dat de ratificatie zo lang duurde wordt toegeschreven aan de institutionele complexiteit van het kleine koninkrijk.
Tekort aan arbeidskrachten
labshortVolgens Shanghai First Financial Daily stelde de provincie Guangdong het voorbije kwartaal 263.900 minder arbeidskrachten te werk vergeleken met het jaar voordien. Volgens het Economic Information Daily spreidt het tekort zich uit van de kuststreken naar het binnenland. In de provincie Zhejiang kampt een vierde van de bedrijven met een personeelstekort. De migrantenlonen in 2011 gingen met 20 % omhoog tot 2000 yuan en nu zit de helft al aan 2500 yuan/maand. Toch kampen ook binnen provincies met hetzelfde probleem. Daartegenover staat echter dat tijdens het derde kwartaal de dienstensector in Guangdong 292.000 meer personen aanwierf vergeleken met het eind 2012. Dus een duidelijke verschuiving van de economische dynamiek in Guangdong.
Xi’an Janssen bouwt nieuw
Johnson & Johnson’s filiaal Xi’an Janssen Pharmaceutical bouwt een nieuwe fabriek van 267.000 m2 in de High-tech Industries Development Zone van de stad. Het zal de huidige vestiging in het stadscentrum vervangen en moet de centrale leveringsplaats worden voor Azië. Eenmaal klaar zullen er 5 miljard tabletten per dag worden gemaakt wat het zakencijfer tot 10 miljard yuan moet brengen.
Tegen overproductie
staal10 regeringsinstanties geleid door de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie hebben een plan uitgebracht om de overcapaciteit in de industrie aan te pakken. Ze geven zich vijf jaar om die industrieën te rationaliseren en de overheid tijdig te alarmeren wanneer ergens overtollige productiecapaciteit dreigt. De geviseerde sectoren zijn ijzer en staal, cement, aluminium, vlakglas en scheepsbouw, en hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie. Zo zullen de mogelijkheden om aan geld te geraken via aandelen of obligaties beperkt worden, en krijgen firma’s die projecten lanceren zonder vergunning geen lening.
PetroChina koopt in Peru
Volgens Bloomberg koopt PetroChina de activa van Petroleo Brasileiro in Peru voor $ 2,6 miljard. Het gaat om drie blokken olie-en gasvelden. PetroChina heeft al activa in Peru en Venezuela. Petroleo Brasileriro dat zwaar in de schulden zit, verkoopt activa om projecten in diepzeewateren te financieren.
Russische olie via Kazakhstan
Reuters rapporteert dat Rosneft het eens is om haar olie via Kazakhstan naar China te sturen. Een overeenkomst werd getekend tussen Rosneft, KazMunaiGas en KazTransOil. De overeenkomst zou toelaten dat Rosneft 7 miljoen ton jaarlijks doorstuurt of 140.000 vaten per dag.
Handelsbeurs Guangzhou optimistisch
kantonfairDe 111-ste sessie van de handelsbeurs te Guangzhou is optimistisch het record aan deals van vorig jaar dat $ 37 miljard bedroeg, te hebben geëvenaard. Ook voor de volgende lentesessie wordt gehoopt dat de uitvoert betert gezien het herstel in de VS en Japan enerzijds en de groei bij de opkomende markten anderzijds. .Ook het aantal stands van buitenlandse bedrijven neemt almaar toe, met onder meer Zuid-Korea, India en Turkije.  (China Daily)
Minder uitgifte krediet
De Wall Street Journal meldt dat de People’s Bank of China de financiële teugels strakker aanhoudt. De Chinese banken hebben in oktober $ 83 miljard uitgeleend, terwijl dit de maand voordien nog $129 miljard bedroeg. Het is daarmee het laagste maandcijfer dit jaar. Ook de totale sociale financiering waarin eveneens obligaties en andere vormen zitten, viel terug van $229 miljard in september tot $ 142 miljard in oktober.
Vragen over dochter Wen Jiabao
wenruchunDe Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft tussen 2006 en 2008 maandelijks 75.000 dollar betaald aan een Chinese adviesfirma Fullmark Consultants, met slechts twee personeelsleden, waarbij directrice Lily Chang. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Amerikaanse regering uitvoert rond de vraag of JP Morgan Chase aan corruptie deed door systematisch kinderen van hooggeplaatste Chinezen aan een goedbetaalde baan te helpen. Lily Chang is een schuilnaam voor Wen Ruchun, dochter van voormalig premier Wen Jiabao. De vertrouwelijke informatie is bekend gemaakt door de New York Times die vorig jaar aantoonde dat enkele familieleden van premier Wen heel rijk zijn. (NYT)
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *