Aardbeving Sichuan

Dertien mensen vonden de dood, honderden raakten gewond bij een krachtige aardbeving in de provincie Sichuan (zuidwesten van China). Hulpdiensten en autoriteiten doen alles wat ze kunnen om meer slachtoffers te vermijden en schade te beperken.

Een aardschok met een kracht van 6.0 heeft maandagavond laat Yibin in Changning County, op 300 km van de hoofdstad Chengdu en op 270 km van de stadsprovincie Chongqing, getroffen. Tot daar waren de schokken voelbaar. Er volgden nog vele hevige naschokken (een met een kracht van 5,1) en aardverschuivingen.

Slachtoffers en schade

Gisteren waren er 13 doden geteld en 200 gewonden. Enkelen daarvan verkeren nog in levensgevaar. Op de nationale televisie waren beelden te zien van de gevolgen en van reddingswerkers die burgers onder het puin van gebouwen vandaan haalde. Naarmate er meer nieuws komt uit moeilijk bereikbare plaatsen in het rampgebied, zullen de cijfers stijgen, zo wordt er gevreesd. Gelukkig zijn er ook al mensen gered. Meer dan 8.000 mensen zijn tijdelijk naar noodwoningen gebracht. De beving heeft het leven van 140.000 mensen door elkaar geschud en meer dan 12.700 huizen vernield. Straten en (snel)wegen zijn zwaar beschadigd.

Hulpverlening

De overheid heeft 500 brandweermensen naar het gebied gestuurd. Hulpteams brengen 5.000 tenten, 10.000 veldbedden en voorraden naar de omgeving. Uit een zwaar beschadigd ziekenhuis in Changning County heeft men alle patiënten in veiligheid moeten brengen. Er zijn meer dan 3.000 hulpverleners aan het werk. State Grid Sichuan Electric Power Company heeft bijna 300 mensen 70 voertuigen gemobiliseerd om de stroomvoorziening te herstellen en tijdelijke voorzieningen te installeren. Meer dan 24.000 huishoudens hebben alweer elektriciteit. De president en de premier hebben de reddingswerkers aangemoedigd om eerst de mensen te redden en te helpen en verder alle nodige inspanningen te leveren.

aardbeving

Preventie

In de provincie Sichuan zijn er regelmatig aardbevingen, soms met dodelijke afloop. De ergste recente ramp was die in 2008 die 87.000 slachtoffers maakte. Deze week was een waarschuwingssysteem op tien seconden voor de ramp afgegaan in Yibin en een minuut voordien in Chengdu. Die systemen zijn vorig jaar geplaatst op advies van wetenschappers van Care-Life, specialisten op het gebied van aardbevingen. Zij hebben berekend dat met een signaal van tien seconden vooraf 39% van de slachtoffers kan worden voorkomen. Drie seconden is nog voldoende voor het sparen van 14%. Het systeem werkt via radio en tv en via mobile telefonie en internet. Het is gebaseerd op het principe dat radiogolven zich sneller voortplanten dan seismische golven (de beweging door de bevingen). Intussen heeft Care-Life gezorgd voor alarmsystemen voor ongeveer 90% van de bevolking in gebieden waar dat soort rampen vaak voorkomen.

Xinhua, The Independent,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *