Acht dialogen met VS onderbroken, ook die over het klimaat

Als vergelding tegen het provocerend bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan schrapt of onderbreekt China 8 vormen van samenwerking en dialoog met de VS waarbij die over het klimaat. Er komen persoonlijke sancties tegen Pelosi, de militaire oefeningen rond Taiwan duren nog tot zondag en ook de douane vaardigt bijkomende maatregelen uit.

Nancy Pelosi (Foto Wikimedia) Disclaimer

De spreker van het VS Huis van Afgevaardigden N. Pelosi bracht een onaangekondigd bezoek aan Taiwan waar ze sprak met de lokale leider Tsai Ing-wen, met dissidenten en middagmaalde met twee TSMC toplui en de Pegatron ondervoorzitter en met hen sporak over de nieuwe chipwet in de VS. De vasteland pers somt zes redenen op waarom dit bezoek verkeerd is. Pelosi zei er overigens te hopen dat haar bezoek navolging zou krijgen door andere landen.

Als reactie tegen de provocatie annuleert of onderbreekt China acht soorten dialoog of samenwerking met de VS. De eerste drie die betrekking hebben op defensie worden geannuleerd: het betreft de gesprekken tussen de stafchefs, de coördinatiegesprekken over defensiepolitiek en het raadgevend mechanisme over maritieme veiligheid. De overige vormen van samenwerking zoals over de repatriëring van onwettelijke immigratie worden onderbroken, de samenwerking qua rechtsbijstand in strafzaken, de samenwerking tegen grensoverschrijdende misdaad, die over drugbestrijding en tenslotte de de dialoog over de strijd tegen de klimaatwissel.

Geen ‘overreactie’

De maatregelen beogen een ontradend effect te hebben op anderen die in het kielzog van Pelosi willen volgen. Het VK House of Commons’ Foreign Affairs Committee plant een bezoek in november of december en de Litouwse buitenlandse BuzA minister Landsbergis zei verheugd te zijn dat het bezoek van Pelosi de deur van Taiwan wijder heeft geopend voor anderen. Buza woordvoerder Hua Chunying  heeft de beweringen van de woordvoerder van het Witte Huis Kirby en NATO secretaris generaal Jens Stoltenberg ontkend dat China overreageert want de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit zijn immers in het geding

China heeft tevens bekend gemaakt dat er maatregelen komen tegen Pelosi en haar familie. Meestal zijn dit reisbeperkingen maar zowel de echtgenoot als haar zoon hebben economische belangen in de regio. Volgens sommige media in Hong Kong verdienden de man en zoon van Pelosi een grote som geld met investeringen in het Chinese vasteland, Hong Kong en andere delen van Azië via fondsen. Ongeveer de helft van het Asia Dividend Fund onder Matthews Global Investors (Hong Kong) Ltd, opgericht door haar man, betreft Chinese ondernemingen. Het bestuur van Hongkong ondersteunt de Chinese sancties.

 Woensdag kondigde de douane nog aan dat de invoer van citrus fruit en van diepgevroren vis uit het eiland ook wordt opgeschort. Terloops vermeld China en Hong Kong waren vorig jaar goed voor 42% van de Taiwanese export , terwijl de VS een aandeel van 15% hadden, volgens Taiwanese gegevens die toegankelijk zijn via Wind Information. Ongeveer 22% van de Taiwanese invoer kwam vorig jaar uit China en Hong Kong, tegenover 10% uit de VS, zo blijkt nog

Op de sociale media van het vasteland werd de post ‘Sanction Pelosi’op Sina Weibo op één uur na het bekend maken 240 miljoen maal gelezen en kreeg 36.000 commentaren. De websites van het Taiwanees ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken waren vrijdagmorgen een tijd offline omdat de aanvallen er tegen dubbel zo intens waren als normaal.

Oefeningen

Live vuuroefeningen (Foto:SCMP/Eastern Theatre Command) Disclaimer

Ondertussen gaan de militaire oefeningen verder tot zondag. Op de eerste dag donderdag vuurde het Volksbevrijdingsleger ten minste 11 Dongfeng-raketten af en stuurde honderden jagers en bommenwerpers op oefening in het gebied. Vrijdag werden drones gebruikt om te bewijzen dat de afgevuurde raketten hun doel hadden getroffen. Het Taiwanese ministerie van Defensie zei dat vrijdag 49 vluchten vanaf het vasteland de mediaanlijn in de Straat van Taiwan hebben overschreden.  Volgens CCTV vlogen gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers, vroege waarschuwingsvliegtuigen evenals verkenningsvliegtuigen vrijdag rond Taiwan Het Taiwanees ministerie zei zaterdag dat er ‘s ochtends meerdere PLA-oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen werden gedetecteerd in de wateren rond Taiwan, waarvan sommige kort de mediaanlijn overschreden. Het Taiwanese leger zei zaterdag nog dat er vrijdagavond zeven dronevluchten plaatsvonden boven Quemoy. De eilanden, ook bekend als de Kinmen, worden gecontroleerd door Taipei, maar liggen zeer dicht bij de Chinese provincie Fujian op het vasteland. PLA-vliegtuigen maakten zaterdag 20 vluchten naar de identificatiezone voor luchtverdediging van Taiwan, waarvan 14 de mediaanlijn overschreden, zei het Taiwanese ministerie van Defensie. Het ministerie zei ook dat PLA-schepen 14 toers rond het eiland maakten Volgens een RANDdefensie specialist was de voornaamste les van de oefeningen dat China een blokkade kan uitvoeren.

Luchtvaartmaatschappijen die in Taiwan opereren, hebben al 900 vluchten omgeleid en 200 geschrapt. Vanaf maandag wordt het vliegverkeer terug normaal. Het Chinese batterijbedrijf CATL heeft naar aanleiding van Pelosi’s bezoek aangekondigd zijn plan om in de VS een batterijfabriek te bouwen ook op te schorten.

Bronnen: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *