Premier Li kan leven met mindere groei als inflatie laag blijft

Premier Li Keqiang beweert met een iets lagere groei te kunnen leven als de inflatie onder 3,5% blijft en de werkloosheid lager dan 5,5%. Een grootschalige stimulering wordt uitgesloten om de inflatie te vermijden die westerse landen treft.

Winkel in Shijiazhuang (Foto Global Times/Xinhua) Disclaimer

Op een forum voor 400 zakenleiders uit meer dan 50 landen zei premier Li Keqiang dat de inflatie dit jaar 3,5% zou kunnen bereiken i.p.v. het voorziene cijfer 3%. Li deelde in een post aan het World Economic Forum mee dat indien de inflatie onder 3,5% kan gehouden worden en de werkloosheid onder 5,5%, hij kan leven met een groei die lager uitvalt dan de geplande 5,5%. Hij is vooral beducht voor het potentieel gevaar van inflatie dat in westerse landen tot 8 en 9% oploopt.

Precies om de inflatie te vermijden wordt geen grootschalig stimuleringsprogramma gelanceerd. Toch vindt Li dat er ruimte is voor fiscale en monetaire steun. Voor het tweede semester is een goede oogst een prioriteit omdat dit de inflatie laag houdt.

PMI

In juli maakte China echter een onverwachte vermindering van het maakwerk mee, zij het dat de diensten blijven floreren volgens de recentste PMI cijfers.

Infrastructuurwerken: de bouw van het Baiyun spoorwegstation in Guangzhou (Fofo Global Times/Xinhua) Disclaimer

Het officiële PMI-cijfer voor het maakwerk viel echter van 50,2 in juni tot 49 in juli. In de diensten daalde het cijfer van 54,7 in juni tot 53,8, dus nog in expansie. Vooral de bouw sub index steeg tot 59 in juli. De winsten in de nijverheid gingen er echter de voorbije maand met 0,8% op vooruit op in tegenstelling tot de achteruitgang met 6,5% de vooraf gaande maand  Het is de onvoldoende marktvraag die leidt tot de moeilijkheden in de industrie. De investeringen in infrastructuur groeiden in juli echter aan met 15% terwijl die tijdens het eerste halfjaar met 7,1% toenamen op jaarbasis volgens de officiële statistieken. .  

Het niet officiële Caixin PMI-cijfer laat een enigszins ander beeld zien. Dit PMI dat meer gebaseerd is op kleinere bedrijven liet met 55,5 in juli de snelste groei in de diensten zien sinds april 2021. Caixin PMI voor het maakwerk daalde tot 50,4 van 51,7 in juni. Het samengestelde Caixin cijfer viel tot 54 in vergelijking met 55,3 de maand voordien. De sub index voor werkgelegenheid viel voor de vierde maal op rij tot het laagste punt in 27 maanden. Vandaar wellicht de bezorgdheid over de werkgelegenheid van premier Li Keqiang.

Scmp, Global Times

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *