30 % opslag beloofd na reeks zelfmoorden (upd)

Na de reeks zelfmoorden en zelfmoordpogingen bij Foxconn had de directie eerst beloofd dat het personeel globaal een gemiddelde loonopslag krijgt van 20 %. Nu het bedrijf op een negatieve wijze de wereldpers haalt en zelfs Steve Jobs zijn bezorgdheid uit,  wordt 30% opslag beloofd. Zelfs een bonus na 3 maand goed presteren blijkt nu mogelijk.

Donderdag werd bekend dat een 27-jarige ingenieur die bij Foxconn werkte overleed. De familie deelde mee dat hij gedurende één maand de nachtshift had gedaan en daarbij vaak 24 uur naeen werkte. Dit slechte nieuws komt na een reeks zelfmoorden. De laatste in de rij van zelfmoordenaars was een tiener die nog maar anderhalve maand in de fabriek werkte.  Hij probeerde zijn polsen over te snijden, maar kon worden gered. Men kan spreken van een Werthereffect bij Foxconn. De laatste poging dateerde nog maar van dinsdag en vorige week sprong de 21-jarige Nan Gang uit Hubei ook vanop de bovenste verdieping van Foxconns belangrijkste gebouw in Shenzhen naar de dood. Ondertussen zijn daar vangnetten opgesteld. Zowel de onderneming als de lokale overheid komen onder groeiende druk van het publiek. Het bestuur van Shenzhen heeft een onderzoeksteam naar de onderneming gestuurd. Donderdag bezocht onderburgemeester Li Ming, die ook de baas is van de politie, het bedrijf. Xinhua rapporteert dat een gelijkaardige zelfmoord van een 16-jarige zich dit jaar reeds voordeed in een vestiging in Hebei. De media beginnen zich vragen te stellen over het beleid van de onderneming, waar delen worden geproduceerd voor iPhones en iPads. Het Volksdagblad vraagt zich af of de militaire wijze waarop Foxconns slaapplaatsen gerund worden, geen factor is bij de zelfmoorden. Xinhua stelt dan weer vragen bij de pogingen van de bedrijfsmanagers om de zelfmoorden in de doofpot te stoppen. De laatste zelfmoord gebeurde nadat Foxconn beslist had een psychologische hulplijn op te starten. Op een jobbeurs recruteerde Foxconn 100 raadgevers om een nieuw departement op te zetten. De eenheid in Shenzhen stelt 300.000 arbeid(st)ers tewerk. Woordvoerder Liu Kun zei dat de firma ontspanningsmomenten inlast, maar dat deze niet de emotionele problemen van de werknemers  oplossen. Vakbondsman Wang Tongxin heeft het over een quasimilitaire manier van het ondernemingsbestuur. Hij noteert dat de meeste zelfmoorden gebeuren bij erg jonge personeelsleden.

De dortoirs van Foxconn

De dortoirs van Foxconn

Eén werkte er nauwelijks 28 dagen. Wangs bond zal een opinieonderzoek bij 3000 à 5000 jonge werknemers in Shenzhen verrichten om beter te achterhalen wat hun specifieke verzuchtingen zijn. Duidelijk is dat de jonger werknemers anders tegen werk en samenleving aankijken dan de migranten van de eerste generatie. Foxconn werkt onder meer voor Apple, Sony Ericsson, HP,  Microsoft, Nintendo, Amazon…en is van het Taiwanese Hon Hai. De voorzitter van dit bedrijf, Terry Gou, die ter plaatse snelde, reageerde op de golf dat zijn bedrijf geen sweatshop is, maar dat 900.000 werknemers niet makkelijk te managen vallen. Hij wees op de aanwezigheid van zwembaden…Hij had het ook over het Werther-effect of het  imiteren van zelfmoord. Werksters zeiden aan de FT dat ze 1800 yuan per maand verdienen om 12 uur per dag te werken. Apple baas S.Jobs heeft reeds zijn bezorgdheid geuit over de toestanden bij hun producent.

Recruten wachten voor de gezondheidstest

Recruten wachten voor de gezondheidstest

China Daily heeft meer details over de werkomstandigheden van de werknemers. Deze betreffen vooral rurale mannen tussen 17 en 24 die hun middelbare school niet voleindigden, maar toch al een paar jaar beroepservaring hebben. Om bij Foxconn geïntroduceerd te raken, moet 300 yuan betaald worden aan een tussenpersoon. Elke dag willen 8000 jongeren zich aanmelden bij de firma, aldus de woordvoerder. Iedere maand verlaat 5 % van de werkers de onderneming, aldus een manager. Om aangeworven te worden, moet je eerst een gezondheidstest ondergaan die 50 yuan kost. Elke dag staan 1000 gegadigden daarvoor in de rij. Gedurende de opleiding wordt de recruten duidelijk gemaakt dat op vragen van journalisten niet mag geantwoord. Sommigen uit de logistiek moeten gedurende 8 uur naeen rechtop blijven staan. Afgeblaft worden is schering en inslag. Negen prominente sociologen dringen in een open brief aan om het probleem van de jonge migranten te erkennen en er gepaste oplossingen voor te vinden: het minimumloon in een bepaald gebied wordt het maximumloon in de fabriek voor deze jongeren, zo luidt het. De fabriek argumenteert dat ze gratis kost en inwoon verstrekt en dat er zwembaden zijn, leeszalen en foxconnw2gymmogelijkheden. De nabestaanden van zij die zelfmoord plegen, zullen 110.000 yuan ontvangen. Nu is dus opslag beloofd, maar er  wordt  in een sfeer van angst gewerkt. Iedereen werd opgedeeld in groepjes van 50 waarbij gesignaleerd wordt als zich een emotioneel probleem dreigt voor te doen. De vakbond bij Foxconn telt maar 27 vrijgestelden voor de honderdduizenden werknemers. De onderneming heeft zelfs reeds boeddhistische monikken ingehuurd die sutra’s reciteren om de boze geesten te verdrijven. Laatste in de rij van wantoestanden die aan het licht komen, blijkt dat de Foxconn-onderneming te Yantai gedurende jaren de huisvestingspremie niet betaald heeft aan de werknemers waartoe ze wettelijk verplicht is, aldus meldt de Global Times. Dit zou nu ook worden in orde gebracht.
Vrijdag bezocht de provinciale partijsecretaris Wang Yang de onderneming en hij riep op de werking van de vakbond in de privébedrijven te verbeteren. Dezelfde dag zou een brand zich hebben voorgedaan in een afdeling van het bedrijf, maar dit werd niet naar buiten bekendgemaakt. Om de negatieve golf van reclame te counteren, heeft Foxconn beloofd de loonopslag van 20 tot 30 % te willen optrekken. Na de verhoging zal het minimumloon er echter nog altijd maar 9 % hoger liggen dan het minimumloon in Shenzhen, dat recentelijk ook verhoogd werd. In de praktijk zullen de werknemers minder verplicht worden tot overwerk en een paar dagen vrij kunnen nemen. Als laatste in de rij van beloften werd toegezegd dat zij die 3 maand naeen goed presteren, een bonus kunnen krijgen van 800 yuan waardoor de eerstelijnswerkers 2000 yuan per maand zouden kunnen verdienen. Dit nieuws wordt bij de basis op de nodige twijfel onthaald want dit zou neerkomen op een verhoging met 60% die nu plots mogelijk wordt.
Bron: SCMP, China Daily, FT Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “30 % opslag beloofd na reeks zelfmoorden (upd)

  1. Buitenlandse bronnen vermelden ook dat de vakbond bij Foxconn zou voorgezeten worden door de secretaris van de algemene directeur. Niet te verwonderen dat geen enkele van de jongeren die zelfmoord pleegde om steun of raad bij de vakbond ging.Foxconn is één van de buitenlandse bedrijven waar de Chinese vakbond enkele jaren geleden een doorbraak forceerde en een syndikale aanwezigheid afdwong;Op zichzelf is dit blijkbaar niet voldoende; het geval Foxconn zal zeker het debat over de werking van de vakbond binnen de bedrijven in China aanwakkeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *