Akkoord bereikt tussen India en China in Moskou

China en India bereikten in de marge van de SCO-top in Moskou een akkoord in vijf punten om het wederzijds vertrouwen op te voeren zodat de vrede gewaarborgd blijft langs hun betwiste grens. Het eerste akkoord sinds de grensincidenten in juni werd gesloten door de ministers van Buitenlandse zaken Wang Yi en S. Jaishankar.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken in Moskou

China en India werden het in Moskou eens over vijf punten die hun benadering zullen leiden in de toestand rond de Line of Actual Control (LAC) tussen beide landen en dit omvat de terugtrekking van troepen en het verlichten van de spanningen. De overeenstemming tussen de twee ministers van buitenlandse zaken werd bereikt in de marge van een vergadering van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) en de gesprekken duurden twee en een half uur.

De gemeenschappelijke verklaring stelt dat beide zijden zich zouden moeten laten leiden door de consensus tussen hun leiders om de betrekkingen tussen India en China te ontwikkelen zonder dat het grensconflict een dispuut wordt. Verder waren ze het eens dat de huidige situatie in het grensgebied niet in het belang is van beide kanten; bijgevolg zouden de grenstroepen van beide partijen hun dialoog voortzetten, zich terugtrekken en passende afstand behouden en de spanning verminderen. Ze werden ook eens dat zowel China als India zich houden aan alle bestaande overeenkomsten en protocollen over de grensaffaire, er vrede en kalmte bewaren en elke actie vermijden die de zaak kunnen escaleren. De communicatie wordt voortgezet via het mechanisme van speciale vertegenwoordigers en vergaderingen van het Working Mechanism for Consultation and Coordination (WMCC) over de grensaffaires. De ministers werden het ook eens dat naarmate de toestand ontspant, beide kanten zouden gaan werken aan vertrouwenwekkende maatregelen.

Het akkoord komt er nadat de twee ministers van Defensie ook in de zijlijn van de SCO-vergadering met elkaar hadden gepraat. Minister Wang Yi bezocht van zijn kant recentelijk het gebied in Tibet. China vond dat India eerst het vuur opende terwijl India van mening was dat de Chinese troepenopbouw langs de LAC niet strookt met overeenkomsten uit 1993 en 96. Zaak is nu dat de troepen zich terugtrekken uit de conflictzones zodat een toekomstig incident wordt voorkomen. De uiteindelijke posities van de troepen en de fasering moet uitgewerkt worden door de militaire commandanten. Vermelden we nog dat de Indische minister van Buitenlandse Zaken Jaishankar de langst dienende Indische gezant te Beijing was die Wang Yi goed kent.

Global Times, SCMP, hindustantimes.com

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Akkoord bereikt tussen India en China in Moskou

  1. 20 October[1] – 21 November 1962: de dagen dat India van China verloor in 1962. India weet erg goed dat het bijna winter wordt op de grens. Als ze doorgaan zou China een paar weken voor de winter aanvallen en 6 maanden winter diep graven waar de Indische troepen geen stap verder komen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *