Alibaba beursgang verpulvert records

De Alibaba-aandelen  die donderdag startten op $ 68, stegen vrijdag met 36% tot $ 93,89. Met de voor $ 25 miljard verkochte aandelen brak de groep het beursrecord van de Agricultural Bank of China uit 2010 en zeker de concurrenten als Facebook of Visa.

alibeurs

Jack Ma en de zijnen duimen voor het succes


Gestart met een prijs tegen $ 68 per aandeel, schoot dit vrijdag sterk de hoogte in tot een prijs tussen $ 90 en $ 100. De groep bood 320 miljoen aandelen aan en haalde $ 25 miljard op wat  de grootste beursgang betekent in de Amerikaanse geschiedenis en met dit bedrag overtreft het zowel Visa ($17.9 milj.), Facebook‘s ($16 milj.) als General Motors ($15.8 milj)
Na de eerste dag van verhandeling is de groep $ 230 miljard waard, terwijl concurrent Amazon 150 miljard haalde. Volgens de FT is Alibaba na 15 jaar het 17-de grootste genoteerd bedrijf dat al meer waard is als JPMorgan , Procter & Gamble en Disney, maar nog niet zo groot als Apple, Google en Microsoft. De helft van de aandelen ging naar institutionele beleggers. Sommigen waren teleurgesteld met de geringe toegewezen hoeveelheid .
ecommerces

Grafiek: The Economist


Stichter en baas Jack Ma die voor $ 867 miljoen aandelen verkocht, heeft nu een persoonlijk vermogen van $ 25 miljard. Hij zei niet de indruk te hebben de rijkste te zijn, maar beloofde de komende 10 tot 15 jaar het geld van zijn beleggers wijs te zullen spenderen. Alibaba’s grootste aandeelhouder blijft de Japanse Softbank met 32 % van de aandelen. Ook Yahoo deed als aandeelhouder een goede zaak. Na jaren blunderen kan Yahoo de  Alibabaparticipatie met $ 8 tot 9 miljard verzilveren. De groep zal echter bestuurd blijven door een dertigtal getrouwen van de huidige leiding.
Vorig jaar werd via Alibaba voor meer dan $ 300 miljard goederen verkocht, meer dan op Amazon en eBay samen. Voor Alibaba werken 24.000 personeelsleden en de jaarlijkse groei van het inkomen bedraagt 36 %. Het Chinese persbureau Xinhua merkt op dat een derde van de internetbedrijven met de hoogste waarde nu Chinese bedrijven zijn. De Financial Times besluit dat de 3 grootste beursgangen ooit Chinees zijn: Alibaba, the Agricultural Bank of China, ICBC en op vier staat Hongkong verzekeringsmaatschappij  AIA.
Bronnen: SCMP, FT, Xinhua, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Alibaba beursgang verpulvert records

 1. De vierhonderd rijkste mensen ter wereld hebben hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 miljard dollar zien stijgen na de beursgang van internetgigant Alibaba.
  Beursgang Alibaba maakt rijksten nog rijker
  Foto: AFP/Jewel Samad
  Het vermogen van Jack Ma, Alibaba’s oprichter en China’s rijkste persoon, steeg tot 26,5 miljard dollar. Van de Aziatische miljardairs is alleen ondernemer Li Ka-Shing uit Hongkong rijker, volgens de Bloomberg Billionaires Index.
  http://www.nu.nl
  Is dit socialisme met chinese karakteristieken?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *