“Als China niest, is de wereld verkouden”? (upd)

We gaan de invloed na van het coronavirus op de economie van China, de regio en de wereld. *

In Hubei werd de nieuwjaarsvakantie minstens met één week verlengd. Vooral de sectoren toerisme, restaurants en transport en de handel in luxe-artikelen lijken getroffen. Voor Hongkong en Singapore wordt afwezigheid van Chinese toeristen een groot probleem.

Checken temperatuur aan West Station Beijing

In de VS heeft de Amerikaanse overheid een eigen noodtoestand afgekondigd en buitenlanders die de voorbije weken naar China reisden, worden gebannen. Japan heeft de VS, VK, Duitsland en andere landen hun burgers afgeraden naar China te reizen. Singapore verbiedt de toegang van personen en transit passagiers die uit China komen. Mongolië bant Chinezen en buitenlanders die uit China komen tot 2 maart. Ook Australië volgt dit initiatief.

Vele luchtvaartmaatschappijen hebben ofwel hun vluchten naar China onderbroken of hebben ze verminderd. Hongkong halveert het aantal vluchten naar China. Concurrent van Cathay Pacific Hong Kong Airlines dat zich al in nauwe schoentjes bevond na het maandenlang protest is van plan om honderden banen te schrappen. De hotelsector te Hongkong is van plan om 4 op 10 personen te ontslaan. De toeristen uit China zijn in Singapore ook goed voor 18% van de toeristische sector en deze tours zijn volledig stil gevallen. Tijdens de SARS periode daalden in vele Azië/Pacific landen het aantal aankomende toeristen met 40 tot 50%.

Sectoren

Temperatuurcontrole aan checkpoint (China Daily)

Vooral het toerisme, de hotels, restaurants, transport en handel zullen getroffen worden voorspellen specialisten. Starbucks heeft zijn 2000 koffiehuizen gesloten. Yum Holdings dat eigenaar is van KFC en Pizza Hut heeft praktisch al haar honderden restaurants gesloten in de provincie Hubei. Ikea deed de helft van zijn winkels in China dicht en de Japanse modeketen Uniqlo 130 verkooppunten of 1/5 in China. H&M sloot 45 locaties, Apple al zijn winkels. Ook Disneyland Shanghai ging dicht. De 70.000 filmzalen zijn gesloten. De casino’s in Macao zijn leeg.

Vooral de luxehandel lijkt bedreigd. De Chinese toeristen zijn volgens UBS wereldwijd goed voor één derde van luxeproductenkoop. In de tijd van de SARS-crisis bedroeg dit maar 10%. Volgens UBS zouden vooral Swatch, Richemont, Prada, Burberry en Fergamo de weerslag ondervinden. Moncier, LVMH, Hermes en Kering zouden het minder voelen. De epidemie valt wel gunstig uit voor de sectoren e-commerce en het gamen. Verwacht kan worden dat na de vakantie het werken van thuis uit sterk zal toenemen.

Vervaardigen van beschermende maskers

Wuhan is echter een industrieel centrum met bijvoorbeeld 100 Franse ondernemingen waarvan 40% in de autosector. De provinciale overheid heeft afgekondigd dat de verlofperiode rond nieuwjaar met minstens één week verlengd wordt. 20 provincies besloten hetzelfde. PSA dat drie fabrieken en 2000 werknemers telt, dacht de productie op 3 februari weer voort te zetten, maar het wordt zeker later want de overheid zei dat de vakantie zo lang zou duren als nodig was.  Ook de fabriek van huishoudtoestellen SEB blijft dicht. Toyota kondigde aan dat de assemblage in zijn fabrieken stil ligt tot 9 februari. Hetzelfde geldt voor Volkswagen en de leveranciers van Apple en Foxconn.

Wuhan is echter ook een fabricagecentrum van OLED-schermen. Eén derde van de Chinese productie van OLED-schermen komt uit de provincie Hubei. Diverse lokale besturen waarbij ook Shanghai hebben fabrieken en bouwsites gevraagd minstens dicht te blijven tot 10 februari. China telt op een arbeidsbevolking van 775 miljoen met 288 miljoen migranten of één derde werkers die voorlopig niet aan de slag kunnen.

Voorbarig

Twee dokters in kliniek Wuhan

De epidemie laat zich nauwelijks één week voelen of er duiken al diverse economische scenario’s en voorspellingen op voor de komende maanden. De IMF voorzitter verklaarde donderdag echter dat het voorbarig is om nu al voorspellingen te maken. De PMI cijfers voor januari vielen vrij positief uit, te meer omdat ze gebaseerd waren op gegevens van voor 20 januari de dag dat Xi Jinping verklaarde dat de uitbraak ernstig was. Voor februari wordt echter een ernstige daling voorspeld. Veel zal afhangen van hoe de ziekte evolueert. Sommige experts voorspellen een piek binnen één tiental dagen met tot 132.000 besmette gevallen.

De mortaliteitsgraad over geheel China bedraagt echter nauwelijks 0,3%, iets meer dan tijdens een griepseizoen. In Wuhan bedraagt het cijfer 5,5% en 1% in de rest van de provincie. Bij de SARS-epidemie bedroeg het mortaliteitscijfer 10%. Wuhan telt drie miljoen migranten en één miljoen studenten die naar thuis terug gekeerd zijn voor nieuwjaar. Dit betreft echter een jonge bevolking terwijl de slachtoffers vooral ouderen zijn. Feit is wel dat in vergelijking met 2003 de toeleveringsketens meer geïntegreerd zijn.

Omdat morgen de beurzen heropenen werd zondag bekend dat zowel de Nationale Bank als de financiële regelgevers met een steunpakket komen. De financiële regelgevers hebben een financieel noodpakket samengesteld van 1,2 biljoen yuan aan liquiditeiten om de bedrijven en de markten te ondersteunen. De Nationale Bank is van plan om de intrestvoeten te verlagen ook ter ondersteuning van de bedrijven.

* De Oostenrijkse staatsman Metternich zei in de 19e eeuw, toen Europa de wereld domineerde: ‘als Frankrijk niest, is Europa verkouden‘. Sommige waarnemers zijn geneigd dit bon mot uit de kast te halen en op de huidige wereldsituatie toe te passen, vandaar de bovenstaande titelBronnen : Asia times, agefi.com, usinenouvelle.com, SCMP, macropolo.org, FT , Times

Lees ook People’s Daily Coronavirus Battle in China: Process and Prospect

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for ““Als China niest, is de wereld verkouden”? (upd)

 1. hahaha
  1 februari 2020 at 10:59

  Heb ook gehoord dat huur gratis zou worden tussen deze periode volgens de wet.

 2. AJ
  1 februari 2020 at 11:57

  Vers nieuws vanuit Peking:

  – Alsmaar meer landen sluiten hun grenzen voor Chinese bezoekers: Singapore, VS, Australie en Vietnam. China komt stilaan terecht in een onvrijwillige lockdown.

  – Ziekenhuizen in Hubei hebben nog steeds een groot tekort aan vrije bedden en materiaal. Op weibo worden door zieken gegraagd mondmaskers te doneren. Er nog steeds tal van persoonlijke verhalen van zieken die geweigerd worden voor behandeling.

  – paniek: Bewoners die na Chinees nieuwjaar terugkomen vanuit hun geboortestad naar Peking, worden geweigerd door het management van hun appartementen. Ik zie en hoor hier de meest absuurde verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar