Baihetan, waterkrachtcentrale met reuzencapaciteit, in werking

De Baihetandam is een grote dam met een waterkrachtcentrale op de rivier de Jinsha, dat wil zeggen de bovenloop van de Jangtse, in de provincies Sichuan en Yunnan (Zuidwest China).

Foto Xinhua/Jiang Wenyao

De eerste twee van 16 turbines draaien vanaf vandaag regelmatig. Alle eenheden zullen naar verwachting in juli 2022, als de dam helemaal werkt, gemiddeld meer dan 62,4 miljard kWh elektriciteit per jaar opwekken.

16 topturbines

De dam is 289 m hoog. De bouw maakt deel uit van een bouwproject dat begon met de Drieklovendam. Baihetan is qua volume de op twee na grootste in China en op drie na grootste in de wereld. Het opwekkingsvermogen van elke turbine is echter 1 miljoen kilowatt, de grootste single-unit capaciteit ter wereld. De centrale zal stroom opwekken via 16 van dergelijke turbines. Op die manier zal het maximale opwekvermogen op 16 miljoen kilowatt liggen. Qua opwekkingscapaciteit van elektriciteit wordt het daardoor de op één na grootste waterkrachtcentrale ter wereld, na de Drieklovendam.

Huzarenstuk

De Baihetandam is een project van Jinsha River Chuanyun Hydropower Development Company, een joint venture van China Three Gorges Corporation (70%), Sichuan Energy Investment Group (15%), en Yunnan Energy Investment Group (15%). Het onderzoek van de haalbaarheid, nut en veiligheid is afgerond in 2011. De daadwerkelijke bouw begon in 2017. De beheerders zijn in april 2021 gestart met het reservoir te vullen. In juli van dit jaar zal door de waterkrachtcentrale al een deel van de elektriciteit opgewekt kunnen worden. Tegen juli 2022 zou de dam volledig operationeel moeten zijn. Volgens experts was de bouwperiode van 4 jaar uitzonderlijk snel voor een project zoals dit. De Chinese overheid is opgetogen over dit huzarenstuk van Chinese bouwkunde, techniek en productie. Er kwamen bijvoorbeeld felicitaties van Xi Jinping. Staatsmedia zien in de succesvolle bouw van Baihetan een voorbeeld van waartoe het politieke systeem van China, geleid door de communistische partij, in staat is.

Elektriciteit voor west en oost

Elektriciteit zal niet enkel geleverd worden aan de provincies Sichuan en Yunnan, maar ook aan de elektriciteitsbedrijven in meer oostelijke provincies, die een betrouwbare en grotere aanvoer van energie nodig hebben. Aan een elektriciteitstransmissielijn met ultrahoogspanning (UHV) naar de oostelijke provincie Jiangsu wordt sinds eind 2020 gewerkt. Ze zou klaar moeten zijn in 2022. Voor een UHV van Baihetan naar de provincie Zhejiang, moet Beijing nog een vergunning geven.

In de elekticiteitscentrale (foto Lin Xiaoyi / Global Times)

Schone energie

Volgens China Three Gorges Corporation, beheerder van de Drieklovendam en grootste investeerder in de dam en centrale, zal het Baihetanproject, wanneer het volledig operationeel is, naar verwachting ongeveer 19,68 miljoen ton steenkool besparen en de uitstoot van kooldioxide met 51,6 miljoen ton, zwaveldioxide met 170.000 ton en stikstofoxiden met 150.000 ton verminderen. De dam zal het percentage aan waterkracht in de Chinese energiemix gevoelig verhogen.

Keuzes

China wil niet langer zo afhankelijk zijn van steenkool voor elektriciteitsopwekking en is op zoek naar schone energiebronnen. De centrale overheid dringt er voortdurend op aan dat het land zijn klimaatdoelstellingen moet halen. Met de bezwaren die er kleven aan de bouw van stuwdammen probeert de centrale regering wel zoveel mogelijk rekening te houden via het plan om de Yangtze River Economic Belt, YREB als ecologisch waardevol gebied te ontwikkelen. Het zal nodig blijven om prioriteiten die elkaar kunnen bijten tegen elkaar af te wegen.

Extra’s

Naast de opwekking van schone en hoognodige elektriciteit moet de Baihetandam zorgen voor de beperking van overstromingen en de verbetering van de bevaarbaarheid op de benedenstroom.

Bronnen: NSenergybusiness.com, Reuters, Global Times, Wikipedia
Video CGTN op Youtube

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *