Hongkong wil snel toetreden tot RCEP

Hongkong zou snel willen toetreden tot het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) zo maakte minister van Financiën Paul Chan bekend. Hij hoopt dat daardoor de kwakkelende logistiek van Hongkong nieuw leven wordt ingeblazen.

Het door China gesteunde vrijhandelspact RCEP Regional Comprehensive Economic Partnership werd in november getekend en omvat 10 ASEAN landen plus China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw Zeeland. Bedoeling is heffingen te elimineren op 91% van de goederen zodat zo een vrijhandelszone ontstaat voor bijna één derde van de wereldbevolking. De overeenkomst werd al geratificeerd door Japan, China, Thailand en Singapore.

Hongkong minister voor Financiën Paul Chan wil het RCEP vervoegen om zo beter te integreren in de regionale industriële ketens en de markten uit te breiden voor de zaken in Hongkong. De woordvoerder van het Handelsministerie Gao Feng zei op zijn wekelijkse persbriefing dat Beijing actief de vroege toetreding van Hongkong steunt in het RCEP.  Volgens professor Economie Heiwai Tang aan de University of Hong Kong kan het pact Hongkongs handels- en logistieke sector stimuleren want momenteel gaat het niet goed met deze sector die één van de vier pijlers is van de economie.  

Meer Azië

In het verleden lag de klemtoon van de handel op Europa en de VS. In de toekomst zou de klemtoon verlegd worden naar het vasteland, ASEAN, andere Aziatische- maar ook landen langs de Zijderoute. De toekomstige rol van de Hongkong vrijhaven werd dubieus na opgelopen spanningen tussen Washington en Beijing. De VS hebben de speciale handelsstatus van Hongkong ongedaan gemaakt en sancties ingesteld tegen enkele toplui zoals Chief Executive Carrie Lam. Hongkong is echter in een betere positie dan andere landen om toe te treden tot het RCEP want het heeft al de onderhandelingen gevoerd met ASEAN, een voorafgaande voorwaarde tot toetreding. Onder het RCEP kan een land of douaneterritorium toetreden nadat het RCEP van kracht wordt wat inhoudt dat Hongkong ten vroegste tegen midden 2023 kan toetreden. Om in voege te treden moet het pact geratificeerd worden door drie vijfden van de 15 ondertekende landen

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *