Bangladesh kijkt voor Teesta-rivier nu uit naar China

Na het falen van tien jaar durende onderhandelingen met India over de Teesta-rivier onderhandelt Bangladesh nu met China dat een overeenkomst ter waarde van 1 miljard $ voorstelt om de rivier te baggeren en van dijken te voorzien. China heeft in het land overigens 9 projecten in de stijgers staan ter waarde van 7,1 miljard $.

Illustratie: China Dialogue

De Teesta rivier stroomt door de Indische staten Sikkim en West-Bangalen, waarna hij 100 km door Bengladesh stroomt. 21 miljoen personen zijn afhankelijk van deze rivier. India heeft een reeks dammen op de rivier gebouwd alsook irrigatiekanalen. Dit veroorzaakt overstromingen en erosie. Ondertussen zakt het waterpeil in Bangladesh dramatisch. Elk jaar verliezen duizenden grond, huis en broodwinning.

Bangladesh zoekt al tien jaar tevergeefs een overeenkomst met India over het beheer van de rivier. In juli heeft het Ministry of Water Resources een lening met China van 983 miljoen $ afgesloten voor het beheer en herstel van de Teesta. De regering van Bangladesh brengt 130 miljoen $ in. Het plan is om over 100 km dijken te bouwen en dijkversterkende maatregelen. Ook zal de rivier worden uitgediept en gebaggerd. De baggerspecie zal gebruikt worden om land terug te winnen. Langs de rivier zouden wegen, industrieparken en satellietsteden worden aangelegd kledingfabrieken en kunstmestfabrieken incluis. Er is al kritiek van milieuverenigingen dat de overeenkomst niet transparant genoeg is. Ook het verwijt van ‘schuldenval’ door China ontbreekt niet.

Foto Wikipedia

Projecten

Bangladesh zoekt momenteel financiering in China voor een negental ontwikkelingsprojecten die samen 6 miljard $ waard zijn. Daarbij behoort een eerste fase van de Payra zeehaven, de Barisal Bholabrug evenals technologische zone plus een modernisering van het telecom netwerk. Gedurende het bezoek van Xi Jinping aan Dhaka in 2016 hebben de twee landen voorakkoorden gesloten voor een totaal aan 25 miljard $ projecten. Vorige maand heeft Power China nog een contract getekend om voor 500 MW aan wind- en zonne-energie in het land te ontwikkelen. China is al Bangladesh grootste handelspartner. De handel met India bedraagt er maar één derde van.

Reacties

Toen het nieuws over het Teesta beheersproject bekend werd, stuurde India gelijk zijn BuZa minister Harsh Vardhan Shringl naar Dhaka. Eind juni belde VS BuZa minister Pompeo zijn Bengalese ambtsgenoot. In september belde de VS minister van Defensie Esper zowel met de eerste minister als met zijn Bengalese ambtsgenoot om de samenwerking qua defensie te verstevigen. Half oktober was de VS onderminister Stephen Biegun op bezoek om het land de Indo-Pacific strategie van de VS aan te kaarten.

China Dialogue, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *