Bankwaakhond wil inspectie buitenlandse kredieten

De bankregulator heeft de banken gevraagd een controle door te voeren van de leningen die aan Wanda, Fosun, HNA en Anbang verstrekt werden om hun uitbreiding in het buitenland te financieren.  De controle geschiedt in het kader van een grote reinigingsoperatie in de gehele financiële sector.

 

Ingang gebouw bankregulator

Het was in maart dat de bankregulator China Banking Regulatory Commission (CBRC) vroeg na te gaan of er geen onregelmatigheden waren in complexe investeringen waarbij leners grote schulden aangaan. Omdat dit tegen 12 juni moest klaar zijn, kregen de banken nu twee maanden uitstel voor de moeilijke gevallen. Het gaat hierbij om schulden van Wanda, HNA, Fosun en Anbang  waarvan de risico analyse niet eenvoudig gemaakt is. De 4 hebben volgens Dealogic de voorbije 5 jaar voor 56 miljard dollar in het buitenland geïnvesteerd.

Toen openbaar werd dat de bankregulator te hoge schulden wil vermijden, veroorzaakte dit op de beurs niet enkel een verkoopbeweging van Wanda-bedrijfsobligaties. Donderdag vroeg het beursgenoteerde Wanda Film om de notering op te schorten omdat het aandeel met 9,9% was gezakt. Dit kwam neer op eventjes 966 miljoen dollar minder. In een officiële reactie ontkende Wanda voorzitter de geruchten dat China Construction Bank en andere zouden adviseren de Wanda obligaties te verkopen. Wanda heeft volgens Bloomberg voor 125 miljard bedrijfsobligaties uit staan: 87 miljard in China en de rest in het buitenland. De te Shanghai beursgenoteerde A-aandelen van Shanghai Fosun Pharmaceutical tuimelden met 8%, de grootste achteruitgang sinds februari terwijl in Hongkong Fosun International een duik nam met 6,4%. Ook het HNA- aandeel daalde. Volgens de FT ressorteren 11 P2P-leenplatformen onder HNA. Vrijdag herstelden de koersen voor een deel.

Xi woedend

Miljardair Xiao Jianhua deed boekje open over financiële corruptie

De verhoogde waakzaamheid van Beijing tegenover buitenlandse fusies of verwervingen door privébedrijven, maakt deel uit van een grotere controle in de financiële sector. Toen de uit Hongkong naar het vasteland verdwenen miljardair Xiao Jianhua een boekje open deed over de financiële corruptie en hoe hij de beurzen manipuleerde, ontstak Xi Jinping in woede, zo weet voormalig hoofdredacteur Wang Xiangwei van de South China Morning Post.

Op 25 april werd voor de eerste keer een zitting van het Politiek Bureau gewijd aan de financiële zekerheid. Voormalig voorzitter Xiang Junbo van de China Insurance Regulatory Commission werd de laan uit gestuurd evenals adjunct voorzitter Yang Jiacai van de China Banking Regulatory Commission (CBRC) die bevoegd was voor vermogensbeheer. Naar verluidt werkt Xiao Jianhua nu mee in het onderzoek tegen Xiang Junbo. De Chinese leiders werden pas volledig gealarmeerd over mogelijke ontsporingen in de privé financiële sector met de vijandige overnamepogingen van Vanke door Baoneng dat hiervoor dubieuze risicovolle methoden aanwendde. Sindsdien is China vast van plan om af te rekenen met het ‘wilde oost’ kapitalisme.

Reacties

Hoe dan ook, de grotere financiële waakzaamheid had tijdens het eerste kwartaal al als gevolg dat het opkopen van buitenlandse activa door Chinese ondernemingen daalde met 80%. Stichter Shaun Rein van China consultancy Market Research Group becommentarieert de recente evolutie als administratieve maatregelen om de financiële risico’s te beperken in het licht van het partijcongres dit najaar. ‘Investeerders moeten nu niet enkel financiële, maar ook politieke experts zijn’ meent hij.

Meer begrip is er bij directeur Brock Silvers van Kaiyuan Capital die  vindt dat er lang gewacht werd op Beijings poging om systeem economische risico’s aan te pakken. Dit is niet enkel bevorderlijk voor een goed klimaat op het partijcongres, maar is ook noodzakelijk voor de gezondheid van de Chinese economie en de groei op lange termijn vindt hij. Ook de door de Financial Times geciteerde Frederic Cho heeft begrip voor de beslissing omdat China zo wil verhinderen een ‘Lehman Brothers– ervaring mee te maken.

Projecten

Als gevolg van de grotere overheidscontrole tegen geldverspilling in het buitenland heeft City Construction (International) de grond langs het water te Ma On Shan (Hongkong) verkocht die het won in 2014.  De groep maakte toen het hoogste bod van 22 bieders. De nieuwe Chinese regelgeving voorziet dat buitenlandse investeringen boven 10 miljard dollar niet toegestaan worden, evenmin als fusies en verwervingen van 1 miljard dollar in sectoren die die niet tot de corebusiness behoren. Ook vastgoeddeals van meer dan 1 miljard dollar door staatsbedrijven zijn verboden.

Een grote vraag is wat er zal gebeuren met de droom van Maleisië om niet ver van Singapore te Johor Bahru een tweede Shenzhen te bouwen. De Chinese ontwikkelaars Country Garden en Greenland Holdings pakten uit met grote projecten die hun collega’s uit Singapore in de schaduw stelden. Enkel het project Forest City van Country Garden kost zowat 100 miljard dollar. Country Garden zei op 20 juni door te gaan met de tweede fase van Forest City dat 280 miljoen dollar kost en een golfbaan, een internationale school en nog een hotel omvat. De ontwikkelaar zegt dat 16.000 woningen al verkocht zijn en dat maar 60 Chinese kopers willen annuleren.

 Bronnen: SCMP, FT, Caixin,  Global Times, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *