Beijing getroffen door ergste zandstorm sinds 10 jaar

De hoofdstad werd maandag getroffen door de ergste zandstorm van het laatste decennium. De zichtbaarheid is beperkt en de niveaus fijn stof kennen erge pieken. De nabije stad Tangshan voert een actie tegen de zware smog die veroorzaakt is omdat fabrieken de uitstoot reglementen niet naleven

Het Beijing Meteorological Observatory heeft maandag de gele code uitgevaardigd voor zandstormen waardoor het publiek gevraagd wordt zijn voorzorgen te nemen. Dit komt er op neer buitenactiviteiten op te schorten en een mondmasker te dragen. De zichtbaarheid in Beijing en Binnen-Mongolië bereikte minder dan 1000 meter. Het niveau van PM2,5 fijn stof steeg tot 732 mg/M³ terwijl de WHO standaard op 25 mg staat. Het PM10 fijn stof bereikte 180 maal het 24 uur gemiddelde dat de WHO aanraadt.  Als gevolg hebben de luchthavens van Beijing een vijfde van hun vluchten geschrapt. De zandstormen zijn afkomstig uit Mongolië waar al 6 doden vielen en of 61 vermisten zijn. Het Central Meteorological Observatory noemde het de meest intense zandstorm sinds 10 jaar.

De zandstormen vanuit het noorden zijn in China nooit weg, hoewel het land sterke inspanningen levert tegen de woestijnvorming. De voorbije 40 jaar heeft China volgens de National Forestry and Grassland Administration 7,88 miljoen ha windscherm bomen geplant evenals 336.000 km² verwoestijnd grasland beschermd en hersteld. Sinds 1978  werkt het land aan het Three-North Shelterbelt Forest Program (TSFP dat bebossing voorziet in noordwest-, noord- en noordoost China. Het programma bestaat uit 8 fasen, beslaat 42% van het grondgebied en zou afgewerkt zijn tegen 2050. Verwacht wordt dat de zandstorm vandaag maar tegen de avond zou afnemen. Praktisch  is geheel Noord China getroffen.

Tangshan

Buurstad Tangshan in Hebei rekent af met zware smog afkomstig uit fabrieken. De smog afkomstig uit vervuilende bedrijven tast ook de luchtkwaliteit in de hoofdstad aan die zich op minder dan 200 km bevindt. Het ministerie voerde vorige week een blits controle uit in vier fabrieken die in overtreding bevonden werden van de uitstoot reglementen. De uitstoot vergunningen werden ingetrokken, de vier kregen 1 miljoen yuan boete en verantwoordelijken in hechtenis genomen. Vice-burgemeester Li Guifu, heeft de bedrijven bevolen de productie te stoppen of te beperken als een smogalarm wordt uitgevaardigd. Dan moet de uitstoot zoals van zwaveldioxide of stikstofoxide gehalveerd. Het niet naleven daarvan kan leiden tot de intrekking van de uitstoot vergunning en het opschorten van de productie. Ook strafrechtelijke vervolging wordt niet uitgesloten.

Vorige maand heeft het milieu departement van Tangshan een pilot programma uitgevaardigd dat de uitstoot van de staalindustrie dit jaar wil verminderen met 40%. Volgens Lange Steel houdt dit de vermindering in van het equivalent 73 miljoen ton ruwijzer en meer dan 57,6 miljoen ton ruwstaal productie. De Chinese regering heeft als streefdoel om tegen 2025 de dagen met ware smogalarmen tot nul te herleiden.

Bron: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *