Beijing wil groene Olympische winterspelen

De organisatie van de Olympische Winterspelen wil door diverse maatregelen deze spelen groen en duurzaam maken. Ondertussen wordt skiën almaar meer populair en heeft het skidistrict Chongli officieel de armoede van zich afgeschud. De spelen willen ook kosten besparen en stellen zich open op naar buitenlanders toe.

Shougang schaatsbaan

Het is vijf jaar geleden dat het Internationaal Olympisch Comité Beijing uitkoos voor de Olympische winterspelen in 2022 en dat het organiserend comité Beijing Organizing Committee for the 2022 Olympic and Paralympic Winter Games (BOCOG) aan de slag ging. Belangrijke prioriteit is duurzaamheid te bereiken. Directeur Liu Xinping van het BOCOG duurzaamheidsproject plaatst hierbij milieubehoud, het behoud van hulpbronnen en milieuvriendelijkheid bovenaan de lijst van prioriteiten. In totaal werden 119 specifieke maatregelen getroffen op een twaalftal gebieden.

Eén ervan houdt voor de eerste maal het gebruik in van kooldioxide als koelmiddel voor de ijsschaatspiste in Beijing’s Capital Gymnasium. Nog drie andere locaties zullen de techniek aanwenden die niet enkel geen koolstofuitstoot kent maar ook 40% minder energie verbruikt in vergelijking met het vorige systeem. Alle Olympische locaties zullen aangedreven worden door groene elektriciteit, aldus Liu die benadrukt dat het Chongli district van Zhangjiakou waar de Olympische locaties gelegen zijn, rijk is aan hernieuwbare energiebronnen.

Experts van Beijing Forestry University hebben er een milieuonderzoek gevoerd om de inheemse planten gedurende het proces te behouden. 30.000 bomen werden in de bergen overgeplant en verwacht wordt dat 90% overleeft. Een van de grootste Beijing 2022 initiatieven is de stadsvernieuwing in het Shougang district. Het staalcomplex moest  voor de zomerspelen van 2008 verhuizen. De koeltorens werden omgevormd voor snowboarden, hoogovens tot opleidingscentra en een stockagetoren voor ijzererts werd zelfs de hoofdzetel van BOCOG

Meer skiërs

Ex-koeltorens voor snowboarden

Vorig jaar heeft Covid het skiseizoen ingekort. Nu het virus in China onder controle is, zijn de skipistes in Chongli sinds de heropening in oktober drukker bezet dan ooit. Sommige hotels zijn volgeboekt tot het Chinees nieuwjaar merkt Liang Lifang van de lokale toeristische dienst op. Skiën werd vroeger als vreemd en onbetaalbaar gezien. Door de groeiende middengroep en door de ontluikende opwinding voor de Winterspelen gaan meer en meer personen de hellingen op. China heeft overigens beloofd dat het 300 miljoen personen wil betrekken in de wintersporten.

Hoewel de skicomplexen te Chongli nu vol lopen, was het voorheen een klein boerendorp. In 2015 zat 16,8% van de 100.000 bewoners onder de armoedegrens. Velen die gingen werken in Beijing, zijn echter teruggekeerd. In mei vorig jaar werd Chongli uit de lijst van arme gebieden gehaald. Nu werken 30.000 van de 126.000 inwoners voor de skisector.

Openheid

Hoewel China veel ervaring heeft met de bouw van infrastructuur, had het land weinig ervaring met de organisatie van wintersport gebeurtenissen. China bezat geen standaard alpine skipistes, laat staan bobslee-, skelet- of rodelbanen. Om het gebrek aan ervaring te compenseren, heeft China meer dan 30 buitenlandse experts uit Rusland, Finland of andere landen in dienst genomen. Daarnaast kwamen uit 168 landen en regio’s 960.000 aanvragen om zich als vrijwilliger op te geven. Daarnaast werden ook contacten aangeknoopt met de organiserende comités van PyeongChang 2018 en Tokyo 2020

Zuinig

Een van de 3 Olympisch dorpen: te Zhangjiakou

Kostencontrole is een belangrijke voorwaarde voor Olympisch succes. Van meet af aan werd een audit-afdeling opgezet om de fondsenwerving, de aanbestedingen en de uitgaven te controleren. Om de spelen op een zuinige manier te organiseren, werd al een algemeen kader ontworpen dat verder in detail zal uitgewerkt worden na leren van de Tokyo 2020 praktijken. 

Acht locaties van de Zomerspelen in 2008 zullen terug gebruikt worden voor de Winterspelen in 2022. De zgn. Water Cube zal de curling gebeurtenissen onthalen en het National Indoor Stadium het ijshockey. Zowel de openings- als de slotplechtigheid zullen opnieuw plaats vinden in het Vogelnest-stadium. Tenslotte wordt het Perscentrum samen gevoegd met het  International Broadcasting Center tot het Main Media Center.Zo worden de twee geïntegreerd en het concept opnieuw gedefinieerd in de hoop dit later nog te gebruiken.

Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *