Veelbelovend topleider verdacht van corruptie

China voert een onderzoek naar corruptie door Sun Zhengcai, één van de huidige 25 topleiders. Het toont nogmaals aan dat het president Xi ernst is met de strijd tegen corruptie. Maar ook dat het probleem nog steeds in alle geledingen van de Partij aanwezig is.

corruptieMaandag is bevestigd dat er een onderzoek loopt tegen Sun Zhengcai. Sun was partijleider van de megastad Chongqing en werd op 15 juli onverwacht afgezet. Hij is ook één van de 25 leden van het huidige politbureau. Daarmee is hij de hoogste huidige leider die sneuvelt. De voorbije jaren werden wel al verschillende topfiguren van de vorige partijleiding aangepakt. De hoogste was Zhou Yongkang, die deel uitmaakte van het negenkoppige permanent comité.
Als partijleider van Chongqing was Sun machtiger dan de burgemeester van de stad. Met zijn 54 jaar is hij ook het jongste lid van het politbureau. Hij werd algemeen als veelbelovend beschouwd.  Op het partijcongres in oktober kon hij bevorderd worden tot lid van het tegenwoordig zevenkoppige permanent comité.
Het is nog maar één keer eerder gebeurd dat een lid van het politbureau aangepakt werd voor corruptie. Dat gebeurde vlak voor het partijcongres in 2012 met Bo Xilai. Bo was ook een veelbelovend partijfunctionaris en bovendien ook partijleider van Chongqing. Toch zijn er geen aanwijzingen dat de gelijkenissen tussen de twee zaken meer dan toeval zijn. De zaak van Bo Xilai was in 2012 de aanleiding voor partijleider Xi om een grootscheepse campagne tegen corruptie te lanceren.

Machtsstrijd?

Sun was eerder al minister van landbouw van 2006 tot 2009, en partijsecretaris van de provincie Jilin van 2009 tot 2012. In 2012 volgde hij in Chongqing de afgezette Bo Xilai op. Voorlopig is niet bekend van welke feiten hij verdacht wordt en in welke periode van zijn loopbaan deze zich voordeden. Dat staat niet in het officiële communiqué en evenmin in de South China Morning Post die het nieuws vorige week al in primeur bracht.
Sommige westerse bronnen, zoals BBC, suggereren dat het onderzoek tegen Sun een dekmantel zou kunnen zijn voor een politieke afrekening in het vooruitzicht van het nakende partijcongres. BBC geeft daarvoor echter geen concrete aanwijzingen. Ze vermeldt wel dat Sun zich steeds erg loyaal tegenover president Xi gedroeg. In tegenstelling tot de flamboyante Bo Xilai hield Sun meer van low profile en etaleerde hij zijn ambitie op promotie niet. Het blijft onrustwekkend dat een corrupt figuur zich vandaag nog tot deze hoogte kan opwerken.
Bronnen: BBC, People’s Daily, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *