Beroepsopleiding voor kwalitatieve arbeidskrachten

Beroepsopleiding is essentieel voor de vorming van hoogwaardige arbeidskrachten maar speelt ook een rol in het doorbreken van de armoedespiraal tussen de generaties. Dit blijkt naar aanleiding van een wedstrijd in beroepsvaardigheden.

Wedstrijd behangen

Halfweg december werd een wedstrijd in beroepsvaardigheden georganiseerd met 2500 deelnemers in 14 grote sectoren waarvan maakwerk, IT, transport, architectuur en diensten. Volgens organisator Zhang Lixin was de bedoeling talenten te laten opvallen en hen te helpen een hoogwaardige baan te vinden. Zo bekeek PR-directeur Jin Jie van de Guangzhou Automobile Group de wedstrijd en was bereid banen te verschaffen aan sommige deelnemers. De winnaars gaan overigens in de reserve voor komende WorldSkills Competitions. De 46ste  WorldSkills competitie wordt gehouden in Shanghai.

Plan

Al in 2019 heeft de regering een plan uitgevaardigd voor de hervorming van beroepsopleiding. Het stelde ook dat de standaarden voor beroepsopleiding opgesteld worden en standaarden voor didactisch materiaal en leraars. Volgens statistieken van het ministerie van Onderwijs hebben de instellingen voor beroepsonderwijs 70% geleverd van de nieuw aangeworven eerstelijnswerkers in de moderne productie, strategische en opkomende industrieën en moderne diensten. Volgens onderdirecteur Ma Shuchao bij de China Vocational Education Association is deze opleiding essentieel zowel voor het creëren van hoogwaardige arbeidskrachten maar ook in het doorbreken van de armoedespiraal tussen de generaties. Het leeuwenaandeel van de leerlingen in de beroepsscholen komt volgens  Chen Ziji van het ministerie van Onderwijs uit de rurale gebieden. .

Wedstrijd auto-onderhoud

Momenteel staat het 14-de vijfjarenplan (2021-25) in de stijgers. Volgens het ministerie streven de instellingen voor beroepsonderwijs zowel in 2020 als in 2021 naar een uitbreiding met twee miljoen leerlingen.  Chen merkt op dat die voordien voornamelijk kwamen uit afgestudeerden van de middelbare school en uit het middelbaar beroepsonderwijs. Nu komen ze uit meer diverse achtergronden waarbij veteranen, ontslagen werknemers en migranten.

Migranten

In 2020 en 2021 zullen 7 miljoen migranten een beroepsopleiding krijgen. Vooral de bouw, machinebouw, catering en logistiek kennen een vraag naar migranten. De opleidingen bieden ook cursussen aan in nieuwe types van beroepen zoals levering van online aankopen en live streaming. Toch is er nog een tekort aan talent en meer op technisch vlak dan op het academische. Vele gezinnen hebben immers een voorkeur voor algemeen onderwijs  en minder voor beroepsonderwijs.

Ook valt op te merken dat na COVID-19 de werkgevers een voorkeur hebben ontwikkeld voor online aanwervingen. Omdat dit ook zijn zwakke kant heeft, vaardigde het ministerie voor de jobdiensten een richtlijn uit. Ze worden gevraagd hun banen online te posten en de agentschappen worden verantwoordelijk gesteld voor de geboden informatie. Tezelfdertijd zullen de autoriteiten hun supervisie versterken.

Bron: Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *