Betaald menstruatieverlof: schuchtere aanzet

In de provincie Anhui hebben vrouwelijke werknemers vanaf maart recht op één of twee dagen betaald menstruatieverlof. Ze moeten daarvoor een certificaat van een erkende medische instelling voorleggen. De vraag is of veel vrouwen het recht zullen opnemen.

menstruatieHet provinciebestuur van Anhui heeft als derde provincie, na Hainan en Hubei , een beslisisng genomen over menstruatieverlof. Het besluit uitvoeren zal niet zo eenvoudig zijn.
Vorig jaar overwoog het provincieb
estuur van Guangdong al een gelijkaardige actie. Uit een enquête bleek toen dat meer dan 20% van de vrouwen het verlof niet zouden opnemen: ze citeren bescherming van privacy en druk ( zelfs boetes) door de werkgever als reden.
Ondervraagde werkgevers tonen zich weinig gelukkig omwille van het kostenplaatje. De werkgevers vrezen ook voor misbruik omdat moeilijk te controleren valt of de vrouwelijke werknemer echt last heeft van de menstruatie. Sommige sociologen vrezen dat het menstruatieverlof een rem
kan zijn op het aanwerven van vrouwelijk personeel.
Geneesheren wijzen erop dat er geen duidelijke normen zijn om de hinder door menstruatiepijn voor een individuele vrouw vast te stellen; men kan niet veel meer doen dan verder gaan op de verklaring van de vrouw zelf. De verplichting om een certificaat te halen in een erkende medische instelling kan anderzijds ook vrouwen afschrikken om hun recht te halen.
Het voorstel voor betaald menstruatieverlof is in 2011 gedaan door Zhang Xiaomei, een vrouwelijke afgevaardigde in de nationale Chinese People’s Political Consultative Conference (een soort equivalent van de senaat of de eerste kamer). In haar toelichting stelt ze dat meer dan 85% van de vrouwen last hebben van menstruatiepijnen en dat 78,5% van hen gedurende deze periode niet correct verzorgd worden.
De provincie Hainan voerde in 1993 al een regelgeving in en Hubei in 2009. In beide gevallen ging het slechts om aanbevelingen. In Hainan zouden die aanbevelingen een dode letter gebleven zijn.
Bron: china.org.cn met verwijzing naar Beijing Evening News.
Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Betaald menstruatieverlof: schuchtere aanzet

  1. Doet meer schade dan goed. Toch leuk geprobeerd. Maar kunnen ze niet gewoon btw afschaffen bij maandverband.

  2. Ik denk dat begonnen moet worden met gewoon de bestaande, wettelijke regelgevend toe te passen. Veel te vaak moeten werknemers “vrijwillig” extra dagen werken.

  3. Ik denk dat het beter is om eerst de gewone werknemersrechten te effectueren. Al dat zgn. ‘vrijwilligerswerk’ 1 x per week neemt banen weg bij anderen en overbelast de de arbeider

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *