Beursgang Ant wordt grootste ooit

Individuele beleggers hebben te Shanghai en in Hongkong al voor 3 miljard $ ingetekend op de beursgang van Ant die de grootste wordt ooit. Dit schrijven zowel de South China Morning Post, Reuters en de Wall Street Journal in een verhaal met superlatieven.

De Ant groep die voorheen Ant Financial heette, werd in 2004 opgericht door Jack Ma als Alipay het betaalmiddel voor zijn e-commerce platformen Tmall en Taobao. Afgelopen week konden de individuele beleggers intekenen voor de nakende beursgang: de boeken waren in Shanghai open voor één dag en in Hongkong van maandag tot vrijdag. De Shanghai’ Star Market trok 10 miljard yuan aan of 2,86 miljard $. Te Hongkong hebben 1,55 miljoen individuele beleggers of een vijfde van de bevolking voor 167 miljoen $ ingetekend. Eén miljoen investeerders is voor Hongkong een absoluut record. Oorspronkelijk werd voorzien dat de individuele investeerders 2 % zouden inbrengen maar ondertussen werd dit verhoogd tot 11%.

Bij de strategische beleggers kocht een Alibaba filiaal 44% van de aandelen te Shanghai. Andere institutionele beleggers zijn de National Council for Social Security Fund, een filiaal van het Soeverein fonds Temasek in Singapore, het GIC soeverein fonds uit Abu Dhabi en de Abu Dhabi Investment Authority. De grootste beursgang qua waarde totnutoe die van Aramco vorig jaar leverde 29 miljard $ op.

Vertrouwen in fintech

Wanneer nu de waarde van individuele en institutionele beleggers samen geteld wordt, haalt Ant in totaal meer dan 34,5 miljard $ op. Misschien een teken aan de wand dat de enorme hoeveelheid data die Ant bestuurt, de olie van de toekomst wordt. Tse of Wealthy Securities meent dat een groeiend aantal verbruikers digitale betalingen uitvoeren en schrijft het succes van de beursgang toe aan het vertrouwen van de beleggers in de toekomstige economische en financiële groei van het vasteland. Bovendien is er nog marge voor uitbreiding in het buitenland. Met een waardering van ruim 315 miljard $ wordt Ant Group groter dan JPMorgan Chase, de grootste financiële groep ter wereld, aldus de TIJD .

Betekenis groep

Ant Group noemt zich echter eerder een partner dan een concurrent van de banken en andere financiële instellingen. De e-betalingen bij Ant zijn goed voor de helft van de omzet. De andere helft komt uit consumentenkredieten, bedrijfskredieten, verzekeringen en beleggingsfondsen. De Wall Street Journal rapporteerde dat Ants ‘Yu’e Bao’-fonds het grootste in de wereld was met 588 miljoen gebruikers. Ant heeft ook de eigen bank MyBank die echter vooral werkt via partnerschappen met financiële instellingen, aldus nog de TIJD .

Vorig jaar haalde Ant met zijn 16.660 werknemers 15 miljard € omzet en 2,3 miljard € winst. Hun netwerk bestaat uit 711 miljoen frequente gebruikers en 80 miljoen handelaars. Het product Ant Forest kreeg de UN-prijs Champions of the Earth omdat het een half miljard gebruikers aanspoort tot groene activiteiten zoals bosaanplanting.

 SCMP, Reuters, Tijd, Wikipedia

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *