Bezoek Michel herbevestigt normale betrekkingen

In weerwil van de tendens om van China af te koppelen heeft het bezoek van EU- Raadsvoorzitter Charles Michel de normale betrekkingen bevestigd die tussen de EU en China bestaan. Het bezoek toont aan dat de EU betrokken wil blijven bij China en de misverstanden wil opklaren door praten.  

Michel en Xi Jinping Foto Global Times Xinhua Disclaimer

Het bezoek van EU-Raadsvoorzitter Michel was het eerste rechtstreeks contact tussen leiders van China en van de EU sinds het uitbreken van de pandemie. Ondertussen is er ook de oorlog in Oekraïne die de EU nader tot de VS bracht. De VS dringt aan op een hardere aanpak van China tot en met een afkoppeling. China raakte ondertussen ook in conflict met Litouwen over een Taiwanese vertegenwoordiging in het land.

Xi Jinping

Xi Jinping zei tijdens het drie uur durende onderhoud dat het handhaven van een dynamiek in de relatie tussen China en de EU en het wederzijds voordelig houden ervan de belangen van beide partijen en die van de internationale gemeenschap dient. Hoe onstabieler de internationale situatie wordt en hoe acuter de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, hoe groter de mondiale betekenis van de betrekkingen tussen China en de EU wordt, merkte de Chinese president op. Hij beloofde de banden met de EU vanuit een strategisch langetermijnperspectief te ontwikkelen, en zal met de EU samenwerken om de strategische communicatie en coördinatie te versterken en de groei van het alomvattende strategische partnerschap tussen China en de EU te bevorderen. Het is belangrijk om verschillen goed te beheersen en het is essentieel om elkaars grote zorgen en kernbelangen te respecteren en zich niet te mengen in elkaars interne aangelegenheden, merkte Xi op. De twee partijen moeten samenwerken om nieuwe groeimotoren in de digitale economie, groene ontwikkeling en milieubescherming, nieuwe energieën en kunstmatige intelligentie te stimuleren, zei Xi, die de EU opriep vrij te blijven van verstoringen en Chinese bedrijven een eerlijke en transparante zakelijke omgeving te garanderen

Michel

Michel van zijn kant erkende dat China geen expansie nastreeft en hij zei dat China een belangrijke partner is voor het handhaven van de doelstellingen van het VN-Handvest en het ondersteunen van multilateralisme. Michel pleitte ook voor meer wederzijds begrip en goed omgaan met verschillen. Hij merkte op dat de EU strategische autonomie nastreeft, het één-China-beleid handhaaft en de soevereiniteit en territoriale integriteit van China eerbiedigt. De EU zal zich niet mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China. De EU is bereid misverstanden te verminderen door een meer directe dialoog en de communicatie te versterken om beter te kunnen reageren op de energiecrisis, klimaatverandering, volksgezondheid en andere mondiale uitdagingen, zei Michel. Michel bracht ook de investeringsovereenkomst tussen China en de EU ter sprake en zei dat de EU met China zal samenwerken om het proces naar het verdrag te versnellen en de toeleveringsketens stabieler te maken.

De twee leiders hebben ook gepraat over de oorlog in Oekraïne en China steunt de EU in het opvoeren van bemiddeling. Michel bracht ook de mensenrechten ter sprake en de maatregelen tegen Covid. Volgens Eurostat gegevens is China de derde grootste bestemming voor EU export  en was China met 22% de belangrijkste bron van EU invoer. Volgens CNN bedroeg de bilaterale handel $732 miljard vorig jaar en dat is een kwart meer dan in 2019.   

Bron: Global Times, SCMP


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.