Biden wil ASEAN bekoren met $150 miljoen

Op de vergadering tussen VS en ASEAN in Washington kwam de VS over de brug met $ 150 miljoen steun. $60 miljoen gaat naar maritieme bewaking, $40 miljoen naar infrastructuur en $15 miljoen naar gezondheid. In de slotverklaring worden noch China noch Rusland genoemd.

Vrijdag kwamen de ASEAN leiders naar Washington voor een top met de VS nadat een eerdere poging eind maart mislukte. Het was de eerste dergelijke vergadering sinds 55 jaar. President Biden wil ASEAN opvrijen om hen tegen China in het gelid te krijgen en hen ook qua Oekraïne tot meer anti-Russische standpunten te bewegen. Omdat de ASEAN vond dat de VS in het verleden te eenzijdig veiligheid beklemtoonde in hun betrekkingen ontwikkelde de VS het economisch luik dat ‘Indo-Pacific Economic Framework’ (IPEF) geheten wordt.

Inhoud raamwerk

Op de top werd de invulling van dit raamwerk bekend. Het krijgt $150  miljoen mee als financiering. IPEF bevat tevens hoge standaarden voor hun economische ontwikkeling. In het kader van de maritieme veiligheidssamenwerking, het leeuwenaandeel van de hulp, zal de US Coast Guard middelen en personeel inzetten in de Indo-Pacific zowel voor maritieme opleiding als ‘capaciteitsopbouw’. De VS lanceerden ook nieuwe initiatieven om ASEAN-landen te helpen illegale, niet gemelde en ongereguleerde visserij te bestrijden, wat door de Amerikaanse media werd beschreven als bedoeld tegen China. Hoewel de betrokken landen grote infrastructurele noden hebben, gaat hier maar $40 miljoen naar toe. $15 miljoen is voorzien voor gezondheid.

Verschillende media vinden de beloofde $150 miljoen maar mager in vergelijking met het $1,5 miljard dat China ASEAN toezegde in oktober. Wat het sturen van de Amerikaanse kustwacht betreft, merkt onderzoeker Chen Xiangmiao van het National Institute for South China Sea Studies op dat enkel Vietnam en de Filipijnen dit kunnen nodig hebben  want Singapore, Maleisië en Thailand beschikken al over marineschepen en patrouillevaartuigen. De twee partijen zullen ook werken aan ‘hoogwaardige, transparante, koolstofarme en klimaatbestendige infrastructuurprojecten’ en wereldwijde toeleveringsketens voor medische goederen, hightech producten, vaccins en grondstoffen. Andere samenwerkingsgebieden zijn blockchain toepassingen, digitale financiële diensten en klimaatverandering.

ASEAN reacties

De Cambodjaanse premier Hun Sen zei na zijn aankomst in Washington dat zelfs indien hij zou gedwongen worden te kiezen tussen VS en China hij dit zou weigeren. De Singaporese premier Lee Hsien Loong drong er bij de VS op aan om de samenwerking met ASEAN te versterken op opkomende gebieden zoals digitale technologie, gemakkelijker handel en de toeleveringsketens. Over het IPEF vond Lee dat het raamwerk inclusief moet zijn en tastbare voordelen moet opleveren voor ASEAN om meer regionale landen aan te trekken deel te nemen.  Zaobao.com citeerde analisten die het moeilijk vonden om Zuidoost-Aziatische landen voor het raamwerk te motiveren omdat sommige van het IPEF gestelde normen mogelijk te hoog zijn voor opkomende economieën . De Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob vroeg de VS meer te handelen op vlak van handel en investeringen zoals het belangrijke RCEP. De indruk bestaat bij de ASEAN landen dat ze gebruikt worden door de VS om China te treffen.

Oekraïne

Y. Abraham: nieuwe VS ambassadeur voor ASEAN

Over Oekraïne vroeg Biden ASEAN om zich meer uit te spreken. De Thaise premier Prayuth Chan-ocha bevestigde voor zijn vertrek al het neutraal karakter van zijn land. Naar verluidt is de zwijgende meerderheid van ASEAN landen (allen behalve Singapore) niet voor sancties tegen Rusland. De eindverklaring na de top noemde de Russische inval niet, maar riep wel op tot “respect voor de soevereiniteit, politieke onafhankelijkheid en territoriale integriteit”, “onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden” en “het vergemakkelijken van snelle, veilige en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp voor mensen in nood in Oekraïne”. Vorige maand onthielden Maleisië, Singapore, Indonesië , Thailand en Cambodja zich bij de stemming om Rusland uit de UN-Human Rights Council te stoten Vietnam en Laos stemden tegen. Maleisië en Indonesië hebben voorts hun bezorgdheid geuit over het trilaterale AUKUS veiligheidspartnerschap;
President Biden heeft topadviseur veiligheid Yohannes Abraham aangesteld als ambassadeur met ASEAN, een functie die sinds 2017 niet bekleed was.  De VS en de ASEAN kwamen ook overeen om in november een alomvattend strategisch partnerschap aan te gaan. Dit volgt op het afsluiten van een soortgelijke relatie met China vorig jaar. De hoofdvraag die de landen waarschijnlijk zullen stellen, is waarom de VS $40 miljard veil heeft voor de oorlog in Oekraïne en maar een peulenschil voor de vredevolle ontwikkeling van ASEAN. Volgende week brengt president Biden een bezoek aan Zuid-Korea en Japan, zijn eerste bezoek aan Azië sinds hij president is. Verwacht wordt dat hij leiders ontmoet van de Quad (Australië, Japan, India en de VS).

Bron: Global Times, SCMP

Foto’s:Wikimedia

Disclaimer foto’s:
“We’ve done everything we can to make sure no rights have to be paid for the photos in our article. Should we nevertheless have infringed your copyright, please notify us as soon as possible so that we can remove the photo. As volunteer citizen journalists, we cannot afford a copyright contract.”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.