Biden zet Trumps China hightech boycot verder maar strenger

De regering Biden heeft zopas vooreerst 13 Chinese bedrijven op de zwarte lijst van Defensie geplaatst omdat ze verdacht worden van militaire banden. Vrijdag heeft het VS ministerie van Handel vervolgens 31 Chinese bedrijven beperkingen opgelegd bij het verwerven van kerntechnologie. De Trump-boycot van hightech voor China wordt verder gezet en strenger gemaakt.

Chipproductie in Guiyang Foto Global Times/CNS Disclaimer

Het VS departement van Defensie heeft 13 Chinese technologiebedrijven toegevoegd aan een zwarte lijst van bedrijven die verdacht worden van militaire banden. Bij de bedrijven behoren dronemaker DJI, BGI Genomics , infrastructuurgigant China State Construction Group, Zhejiang Dahua Technology en producent van rollend materieel CRRC. De 13 vormen een tweede lijst nadat de eerste lijst met 47 bedrijven onder meer Huawei bevatte, de drie telecom bedrijven, chipproducent SMIC en Hikvision die bewakingscamera’ s vervaardigt. Washington verbiedt federale agentschappen al sinds 2019 bewakingscamera’s van Hikvision en Zhejiang Dahua Technology te kopen. Een escalatie in de boycot dat VS burgers in de geviseerde bedrijven geen onderzoek meer mogen verrichten.

China ziet het nieuw initiatief als een excuus om de Chinese wetenschappelijke en technische vooruitgang te onderdrukken. Het onmiddellijk effect van de maatregel is echter gering want Amerikanen mogen niet meer in de betrokken ondernemingen investeren. Toch is de kans groot dat dit maar de eerste stap is en dat de betrokken bedrijven ook op de zwarte lijst van het Ministerie van Handel terechtkomen met verder reikende gevolgen. Dat is wat vrijdag dan ook is gebeurd met een reeks andere bedrijven.

Eerder mochten VS-bedrijven van het departement Handel geen chips meer verkopen aan Huawei. Vrijdag heeft de regering Biden die handelsbeperkingen uitgebreid tot 31 Chinese bedrijven waarbij chipproducent YMTC, IFLYTEK, Dahua Technology, Megvii Technology, het China’s National Computer Centre, het Beijing Institute of Technology en Beijing Sensetime Technology Development. De beperkingen zijn een formalisering van brieven die AMD en NVIDIA eerder hadden ontvangen om hun Chinese klanten geen geavanceerde chips meer te bezorgen. Vrijdag heeft de National Science and Technology Council van het Witte Huis overigens nog een 47 pagina’s tellende ‘National Strategy for Advanced Manufacturing’ gepubliceerd die 11 strategische doeleinden bevat om de VS concurrentiekracht qua chips op te trekken.

Cartoon: Global Times Disclaimer

Reacties

De woordvoerder van de Chinese ambassade in de VS vindt de maatregel pure ‘sci-tech hegemonie’ . De krant Global Times spreekt over de ‘meest’ flagrante onthulling van de technologische hegemonie van de VS, de ‘meest’ radicale afwijking van het principe van eerlijke concurrentie, de ‘meest’ barbaarse schending van internationale economische en handelsregels, en de ‘grootste’ interventie en vernietiging van de wereldwijde industriële keten door de regering van een land. De VS presidentiële Veiligheidsadviseur Sullivan argumenteert van zijn kant dat ‘we worden geconfronteerd met een concurrent die vastbesloten is om het Amerikaanse technologische leiderschap in te halen en bereid is om bijna onbeperkte middelen aan dat doel te besteden’. Hoewel Biden beweert graag met de bondgenoten samen te werken, gaat deze strategie enkel uit van de VS. Experts geven toe dat indien andere landen toch leveren aan China wat de VS niet doet, dat de beperkingen weinig effect kunnen ressorteren. Zo dreigen de chipondernemingen de grote Chinese markt te mislopen.

De grootste bouwer van geheugenchips Samsung verwacht al 32% minder inkomsten terwijl AMD op één miljard minder ontvangsten rekent dan eerder gedacht.  De pc verkoop gaat al achteruit maar als nu ook inkomsten voor de sectoren cloud computing, auto’s en automatisering van het maakwerk achterblijven, ziet de toestand er beroerd uit. Samsung verwacht geen heropleving volgend jaar en heeft zijn verwachtingen voor H2 dit jaar met 32% naar beneden bijgesteld.

Buitenlandse bedrijven die zoals Samsung met VS technologie werken, worden ook verondersteld volgens de VS beperkingen te handelen. Ze hoeven geval per geval de VS toelating te vragen. Zuid-Korea voelt zich weinig opgezet met de nieuwe regeling want ook voor de upgrade van bestaande fabs is een toelating nodig. . Volgens Walt Coon van Yole Intelligence is 25 % van de NAND-wafelproductie van SK Hynix en 38 % van de NAND-wafelproductie van Samsung gevestigd in China en ongeveer 50 % van de DRAM-productie van SK Hynix. Als die fabs niet mogen upgraden, dreigt dit zware gevolgen te hebben. Een voorbereidende technische vergadering van CHIPS4 werd al in Taiwan gehouden met verder nog Japan en Zuid Korea als deelnemers. China wil daarentegen de voordelen van het vrijhandelspact RCEP benutten om regionale toeleveringsketens voor chips te ontwikkelen.

Bronnen: Global Times, SCMP, Yahoo Finance

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *