Bomaanslag of buspech? 12 doden nabij Chinese hydrocentrale

Negen Chinezen en 3 Pakistani’s zijn omgekomen bij een bomaanslag of busongeval nabij de grootste Chinese investering in het land, namelijk het Dasu Hydropower Project dat zich bevindt in Noord-Pakistan. Het leger leidt de redding en het transport van gewonden.

Het Dasu Hydropower Project bevindt zich in Kohistan (Noord Pakistan met grens Kasjmir) ) en werd gebouwd door de China Gezhouba Group. Met een totale capaciteit van 4300 MW is dit het technisch meest moeilijke project, met de grootste capaciteit en ook met het meest aan investeringen. Jaarlijks brengt de centrale 12 miljard kWh aan elektriciteit waardoor Pakistans stroomtekort wordt opgevuld. Daarnaast bracht ze 8000 lokale banen.

Negen Chinezen waarvan 6 ingenieurs en drie Pakistani’s werden woensdag gedood bij wat lijkt op een bomaanval waarbij de bom zich bevond in een bus die ‘s ochtends naar de centrale reed. De Chinese ambassade heeft Pakistan dat een onderzoek verricht, gevraagd om een grootschalige reddingsoperatie die de gewonden behandelt ongeacht de kosten, de veiligheid van Chinese instellingen op te voeren en spoedig de waarheid te vinden over het incident. Het Pakistaanse leger heeft de redding georganiseerd en zond helikopters om de gewonden te transporteren. Volgens Buitenlandse zaken in het land zou de ontploffing veroorzaakt zijn door een gaslek die plaats vond na het in de ravijn rijden als gevolg van een mechanisch falen. In de bus werden echter explosieven gevonden, wat de hypothese van een terreuraanslag meer waarschijnlijk maakt.

Het gewestelijk bestuur van of Upper Kohistan voert het onderzoek over wie achter het drama zit. De sociale media in het land geloven dat de aanslag een poging is om een wig te drijven tussen China en Pakistan naast het ondermijnen van de bouw van infrastructuur in het land. Door de hoge bergen en gevaarlijke wegen lanceren lokale terroristische groepen vaak aanvallen, maar is het moeilijk hen uit te roeien. In 2017 werden al twee Chinezen gedood in de provincie Balochistan en repliceerde China de Pakistaanse strijd tegen terrorisme te steunen evenals het behoud van de nationale stabiliteit.

Global Times, ndiatvnews.com, awn.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *