Brp Xinjiang en Tibet groeiden in 2020 met 3,4 % en 7,8 %

De inhaalbeweging van de twee Autonome Regio’s duurt verder: het brp van Xinjiang groeide vorig jaar met 3,4 % en dat van Tibet met 7,8%. In de toekomst is Xinjiang van plan de industrie te digitaliseren terwijl Tibet grote milieuplannen heeft.

Changji convertor station

De 3,4 % groei van het Xinjiang brp tot 1.380 miljard yuan is zowel toe te schrijven aan een bloeiende productie in de landbouw als in de industrie. De nijverheid groeide vorig jaar met 6,9 %, het tweede hoogste cijfer onder de Chinese provincies en regio’s.  De toegevoegde waarde in hightech nam met 25 % toe, die in opkomend strategisch maakwerk met 20 % en de digitale economie groeide met 10%.

In de landbouw werd 15,8 miljoen ton graan geoogst een vooruitgang met 3,7%. Bij het katoen was er 2,4 % meer productie: Xinjiang produceert 90% van de Chinese katoenoogst. De dienstensector groeide maar met 0,2%  De vaste investeringen namen met 16% toe en het aantal projecten waarvan de bouw begon met 40%. Investeringen in de landbouw verdubbelden. Vooral de investeringen in volksgezondheid en sociaal werk stegen behoorlijk met 130%.

Terugkijkend op het 13-de vijfjarenplan groeide de digitale economie jaarlijks met twee cijfers. 6772 5G stations zijn in werking met 2,75 miljoen gebruikers. De regio heeft het industrieel internet doorgevoerd in 20 sleutelsectoren zoals in nieuwe energie, petroleum en gas, elektriciteit en het vervaardigen van uitrusting. In de toekomst zal Xinjiang de integratie van internet verder doorvoeren in de energiesector, chemie, textiel en kleding;, machinebouw en de mijnbouw/.

Tibet

Zicht op Lhasa

Voorzitter Qizhala van Tibets regionaal bestuur kondigde in zijn regeringsrapport aan dat het brp er vorig jaar met 7,8% toenam tot 190 miljard yuan. Het beschikbaar inkomen voor rurale bewoners groeide met 12,7% dat van de stedelingen met 10%. Qizahala was tevreden dat de eeuwenlange armoede nu uitgeroeid is: het jaarlijks inkomen van de bevolking in de arme gebieden bedraagt meer dan 10.000 yuan. 

Voor dit jaar wil Tibet opnieuw 9% brp-groei bereiken en eveneens een toename met 10% en 13% van het inkomen bij stedelijke en rurale inwoners. .Hij wil dat 50.000 nieuwe banen worden geschapen. Milieubehoud is een belangrijke prioriteit. Tibet beschikt al over 60 regionale wetten of regels over milieubescherming. Momenteel wordt 45% van Tibets territorium al beschermd. In de toekomst staat de uitbouw van het Tibetaans gedeelte van het Sanjiangyuan natuurgebied op het programma en ook de uitbouw van nationale parken rond de Qomolangma berg (alias Everest) en eveneens in Qiantang.

Global  Times,  China.org, xinhuanet

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *