Canada wil procedure starten voor uitlevering Meng Wanzhou

Canada zegt na een grondig onderzoek van de bewijzen over de VS-aanklacht tegen Meng Wanzhou, de procedure tot uitlevering te willen opstarten. Ze verschijnt op 6 maart voor de rechtbank. China protesteert sterk en vraagt haar onmiddellijke vrijlating.

Zoals we eerder melden heeft Canada begin december Huawei CFO Meng Wanzhou op doorreis gearresteerd op verzoek van de VS; Meng wordt door de VS verdacht van het doorbreken van het Iran-embargo en ook van het verschaffen aan banken van valse informatie hierover. Ze zou voor een grand jury in New York vervolgd worden voor witwaspraktijken, fraude, samenzwering en pogingen om de rechtsgang te hinderen, in totaal een aanklacht met 24 tenlasteleggingen

Canada heeft vrijdag bekend gemaakt de procedure te starten om haar aan de VS uit te leveren. De Canadese justitie beweert ‘een grondig onderzoek verricht te hebben naar het bewijsmateriaal dat het voldoende vond om het geval aan een rechter voor te leggen met het oog op uitlevering’. De beslissing riskeert de gespannen betrekkingen tussen China, Canada en de VS op te drijven net op het ogenblik dat de VS en China de laatste hand leggen aan een overeenkomst die hun handelsconflict bijlegt.

Reacties

Mengs advokaat David Martin is teleurgesteld over de beslissing om de procedure tot uitlevering op te starten en heeft het over een politieke kwestie. Hij verwijst naar Trumps opmerking van 22 februari waarin de VS-president suggereert dat de tenlastenlegging tegen Huawei een pasmunt kunnen worden in de onderhandelingen tussen de VS en China. Deze opmerking werd later dan weer door Trumps hoofdadviseur Larry Kudlow gerelativeerd.

Martin argumenteert ook dat een deel van de tenlaste gelegde feiten niet strafbaar zijn in Canada en bijgevolg geen grond kunnen vormen voor een uitlevering. Meng houdt haar onschuld staande en wordt op 6 maart opnieuw voor de rechtbank verwacht die haar vrijliet mits het betalen van 7,5 miljoen borgtocht en zelf te bekostigen permanente bewaking. Ondertussen heeft Canada de eigen ambassadeur in China ontslagen omdat hij het had aangedurfd zich te laten ontvallen ‘dat Meng een sterkdossier had’. Vader Ren Zhenfei zei op CBS News dat de arrestatie van zijn dochter politiek gemotiveerd was.

De woordvoerder van het Chinees ministerie voor Buitenlandse Zaken haalde vrijdag uit naar de geloofwaardigheid van de regering Trudeau.  Volgens persberichten zou die druk hebben uitgeoefend opdat advocaten van de overheid klachten tegen een bedrijf zouden laten vallen. Sommigen vragen zich af of de justitie zo onafhankelijk is als wel beweerd wordt en de wet gelijk wordt toegepast door buitenlandse en binnenlandse ondernemingen, aldus nog woordvoerder Lu Kang. Het enige besluit is dat Meng vrijgelaten zou moeten worden. Het zou een politiek schandaal zijn als Canada het geval politiek maakt en zeker ten voordele van de VS belangen.

Ondertussen heeft de verdediging van Meng zelf een geding ingespannen tegen de ‘onwettelijke’ aanhouding door Canada. Deze gebeurde op het vliegveld zonder dat ze een juridische hulp mocht inroepen, aldus de verdediging nu.

In China zelf zijn verbruikers beginnen oproepen tot een boycot van Canadese producten en daarbij is de keten voor winterkledij Canada Goose het zictbaarste doelwit. Ook Tim Hortons en Lululemon.zijn getroffen. Wat de 2 Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor betreft, de twee die in de gevangenis doorbrengen, worden verdacht van het stelen van staatsgeheimen.

h

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *