CES-expo Las Vegas: 1 op 3 stands Chinees

Op de jaarlijkse hightech Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn er dit jaar 1.551 op de 4500 standhouders uit China en dat is een verviervoudiging vergeleken met in 2011. Verwacht wordt dat de klemtoon van de expo/show dit jaar ligt op kunstmatige intelligentie (KI).

De Consumer Electronics Show (CES) te Las Vegas is het jaarlijks rendez-vous waar de nieuwe hightech hoogstandjes worden voorgesteld. In 2011 namen 400 Chinese standhouders deel aan CES, maar dit aantal is dit jaar al opgelopen tot 1.551 of een derde van het totaal. 482 deelnemers komen uit Shenzhen dat zich langzaam opwerpt als het hightech centrum van China. 78 bedrijven komen uit buurstad Dongguan. Het zijn niet enkel de internetgiganten die aanwezig zijn, maar ook veel kleinere en middelgrote ondernemingen.
Volgens consulting firma Zhiyan.org is de markt van de consumentenelektronica in China van 2009 tot 2015 verdrievoudigd tot meer dan 2000 miljard yuan. Niet onlogisch is dat met een sterk groeiende markt er ook meer deelnemers komen. De vooruitgang was de voorbije jaren ook te merken aan de toename van het durfkapitaal dat echter tijdens het derde kwartaal wat aan het afzwakken was: 8,8 miljard dollar tegenover 16,8 miljard twee jaar geleden, althans cijfers van Dow Jones’ VentureSource.

Kunstmatige intelligentie

Baidu wagen met het Apollo-platform

Aan de ingang van de expo hangt een reuzegroot reclamebord voor Huawei’s Mate 10 smartphone. De Chinese startup Byton die geleid wordt door een voormalig BWM topman komt naar de show met een elektrisch voertuig dat 40 % minder kost dan het Tesla Model X. Het heeft Amazon’s stem-assistent Alexa aan boord, een dashboard display van 49 inch, verleent toegang via gezichtsherkenning, controleert de gezondheid in real-time …
Baidu stelt onder meer 10 zelfrijdende wagens voor en de verbeterde versie van zijn platform Apollo 2. Provider van stemherkenningsdiensten iFlytek brengt verschillende elektronische vertalers mee, een met KI gedreven ontspanningssysteem voor slimme wagens en een slimme microfoon. Ook specialist in gezichtsherkenning Face++ zal diverse 2D en 3D ontsluitingsmechanismen voorstellen. Maandag liet Facebook in Las Vegas weten dat het in Xiaomi zijn partner gevonden heeft om in China de VR-headset Oculus te verkopen. Facebooks vice-president Barra werkte vroeger bij Xiaomi. Door het partnerschap zullen de Oculus-ontwikkelaars hun content kunnen lanceren van op het Xiaomi-platform.
Kortom de tijd dat de Chinese spelers er gewoon bij hoorden, is al veranderd tot een tijdperk waarin China mee participeert aan de spitsontwikkeling. Daar zal het opstekend Amerikaans protectionisme weinig aan kunnen veranderen. De Chinese bedrijven zijn vooral bedreven in toegepaste technologie niet enkel omdat de verbruikersgewoonten er verder ontwikkeld zijn, maar ook omdat ze gesteund worden door de overheid. In de wedloop over KI tussen de VS en China blijkt China een voorsprong te hebben in kleinhandel terwijl de VS wellicht leidend is in handel van autonome voertuigen, aldus voorzitter Daniel Tu bij Gen.life op een UBS-conferentie in Shanghai.
Niet te verwonderen dus dat vele Chinezen die in de VS hun diploma behaalden en er bleven werken almaar meer naar China willen terugkeren. Volgens een rapport van LinkedIn zijn 7,99 % van de ingenieurs in kunstmatige intelligentie over de gehele VS van Chinese afkomst.

Bronnen: Global Times, SCMP, finance.yahoo

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar