China 58 plaatsen vooruit op ranglijst inkomen per hoofd

In de kwarteeuw van 2000 tot 2025 zal China naar schatting 58 plaatsen vooruitspringen op de wereldranglijst van inkomens per hoofd.

bbp per hoofd in koopkrachtpariteit in 2020

Een en ander blijkt uit een analyse die Bloomberg gemaakt heeft van data uit IMF World Economic Outlook, de economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds die vorige maand verschenen.

In 2025 zal China ongeveer 70ste op de ranglijst staan, op een zucht van het rijkste derde van landen. Het bbp per hoofd in termen van koopkrachtpariteit zal in 2025 oplopen tot 25.307 dollar. Daarmee sprint China over Argentinië, dat een eeuw geleden nog één van de rijkste landen ter wereld was.

In China is het bbp per hoofd tussen 2000 en 2006 verdubbeld, dan nog eens in 2013 en naar verwachting nog eens tegen 2024. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 9,1%.

De vooruitzichten van het IMF houden al rekening met de terugval door de coronacrisis en de verwachte snelheid van het herstel.

Volgens Jim O’Neill, voormalig hoofd Global Economic Research bij Goldman Sachs, kunnen de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) tegen 2030 in hun geheel een grotere economie hebben dan de G7 (de groep van huidige rijkste landen). Die vooruitgang van de BRICS komt bijna uitsluitend van China en in mindere mate van India.

Turkmenistan klimt 58 plaatsen op de ladder, en is daarmee de enige snellere stijger dan China. Armenië, Georgië, Vietnam en Bangladesh doen het ook goed. Aziatische ontwikkelingslanden zien hun bbp per hoofd gemiddeld verzesvoudigen. De G7 kennen gemiddeld een verdubbeling. De VS stijgen van de 11de naar de 9de plaats. De top drie bestaat uit Luxemburg, Macao en Singapore.

Zwak presteert Mexico dat van de 26ste plaats naar de 77ste tuimelt. Bij de G7 landen is Italië het zwakke broertje en valt van de 21ste plaats terug op de 35ste. Ook Canada gaat zes plaatsen achteruit tot 24ste. Bahrein, Koeweit, Oman en Saudi-Arabië vallen weg uit de top twintig.

Bron: https://www.caixinglobal.com/2020-11-18/china-to-leapfrog-56-nations-during-quarter-century-income-surge-101629638.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *