China belooft VS meer landbouw- en energieproducten te kopen

Tussen de onderhandelingsteams van China en de VS werd zaterdag overeenstemming bereikt dat China in de toekomst meer Amerikaanse energie- en landbouwproducten zal kopen om het grote handelstekort te verminderen. Een team wordt naar China gestuurd om de details uit te werken. Een handelsoorlog lijkt vermeden.

Het was het Witte Huis zelf dat na afloop van de besprekingen bekend maakte dat de handelsbesprekingen tussen het Chinese en het Amerikaanse onderhandelingsteam een akkoord had opgeleverd dat toelaat een handelsoorlog te vermijden. China stemt er mee in om meer Amerikaanse goederen en diensten te kopen om het handelstekort met de VS te verminderen. Vooral landbouwproducten en energie worden beoogd. De Verenigde Staten zal een afvaardiging naar China sturen om de details uit te werken en dit team zal verder op hoog niveau proactief de economische- en handelsgeschillen proberen op te lossen.
Toponderhandelaar Liu He zei aan Xinhua: ‘ Dit is een positief, pragmatisch, opbouwend en vruchtbaar bezoek. Beide zijden hebben een brede consensus bereikt over een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse handelsbetrekkingen’. Volgens Xinhua heeft Liu beloofd om zowel de samenwerking te verdiepen in bilaterale investeringen als qua bescherming van de intellectuele rechten, maar hij voegde er aan toe dat het tijd zal vergen om de structurele problemen tussen beide op te lossen. De VS is immers bezorgd over de staatssteun die China binnenlandse technologische bedrijven verstrekt evenals over de ‘gedwongen overdracht van technologie’ in joint-ventures.

Meer uitvoer

Soja: belangrijk uitvoerproduct

Beide zijden hechten een groot belang aan intellectuele eigendomsrechten (intellectual property rights, IPR) en zullen de samenwerking hierover versterken, zegt de gemeenschappelijke verklaring. Beide kanten zijn het eens om de investeringen van de twee aan te moedigen en ook om te streven naar een fair speelveld voor concurrentie. De eindmededeling zegt eveneens dat de uitvoer van Amerikaanse sojabonen gewoon doorloopt. Met 14 miljard dollar uitvoer vertegenwoordigde die sector 9,2% van de Amerikaanse uitvoer naar China en staat hij in in voor driekwart van de uitvoer van landbouwproducten naar het land.
Het perspectief dat de VS meer energieproducten naar China zou uitvoeren, kreeg in november een duwtje in de rug toen China National Petroleum Corporation en VS-aardgasproducent Cheniere Energy een akkoord bereikten over het versturen van vloeibaar aardgas (LNG). Dit akkoord werd bereikt tijdens het bezoek van president Trump aan China. Vanaf dit jaar zal Cheniere CNPC jaarlijks 1,2 miljoen ton vloeibaar aardgas voorzien en dit tot 2043. Dit volume is jaarlijks 200 miljoen dollar waard.

Van ZTE geen sprake

Liu kwam woensdag in Washington aan om er te praten met het Amerikaans onderhandelingsteam dat geleid werd door minister van Financiën Mnuchin. Op vraag van Chinese zijde maakte havik Peter Navarro geen deel uit van het onderhandelingsteam. Navarro is de auteur van het boek ‘Death by China’. Op te merken valt nog dat in de mededeling helemaal geen sprake meer is van ZTE. Daarover zei VS-onderhandelaar Kudlow nog dat de Amerikaanse zijde minstens verwacht dat geheel het bestuur opstapt. China drong aan op uitstel in deze kwestie.
Naar verluidt zal China ook buitenlandse bedrijven laten deelnemen aan het programma ‘Made in China 2025’. Zo zouden deze buitenlandse bedrijven mee kunnen participeren in het Fonds voor de Chipsector Analisten verwelkomen het feit dat het bezoek de spanningen heeft doen afnemen, maar geloven niet dat er vlug een einde komt aan de tegenstellingen.
Bronnen: SCMP, China Daily, www.dfbonline.nl (De Financiële Begrippenlijst)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *