China investeert dubbele van VS in schone energie

China verhoogde vorig jaar zijn investeringen in duurzame energie met een kwart tot 132 miljard dollar. Dat is niet enkel een leeuwenaandeel in het wereld totaal dat 333 miljard bedroeg, maar ook het dubbele van het 56,9 miljard dat in de VS gespendeerd werd. Vooral de investeringen in zonne-energie piekten sterk door een toename van de buurtgebonden systemen.

Bloomberg New Energy Finance berekende dat China vorig jaar 132 miljard dollar spendeerde aan investeringen in duurzame energie en dat was een vooruitgang met 24%. Wereldwijd bedroegen deze investeringen 333 miljard dollar. Het grootste aandeel in China namelijk 86 miljard dollar ging naar zonne-energie. Daarvan werden er vorig jaar 53 gigawatt aan capaciteit geïnstalleerd, wat 20 GW meer was dan gepland. GTM onderzoek analist Tom Heggarty schrijft dit toe aan een nieuwe definitie van de buurtgebonden zonne-energie die nu elke installatie kleiner dan 20 megawatt omvat: deze zgn. ‘distributed solar’-systemen groeiden aan van 4 gigawatt in 2016 tot 18 GW, aldus GTM-onderzoek.
PricewaterhouseCoopers vlooide uit dat privé- en durfkapitaal vorig jaar investeerden in 204 projecten van schone energie en technologie, het dubbele van in 2016. Van de 194 gevallen die hun bedragen openbaar maakten, verdrievoudigden de investeringen tot 5,21 miljard dollar. In het geheel blijft de privé-inbreng eerder marginaal. In de subsectoren kenden vooral milieubescherming, nieuwe energie en nieuwe materialen een stabiele groei tussen 2014 en 2017. Milieubescherming gaat met 118 dossiers lopen of 58% van het totaal. Het aantal investeringen in nieuwe materialen groeide tot 36 vorig jaar. Toch bedragen deze investeringen nog maar 6% van het totaal.
De overheidsinvesteringen op het vlak van nieuwe energie daalden vorig jaar, maar de markt van fusies & overnames steeg. Hun aantal nam toe van 123 in 2016 tot 151 in 2017 en het totaal bedrag bedroeg 5 miljard dollar. Daarnaast kende China 19 beursgangen in de sector  schone energie en technologie en deze haalden 1,41 miljard fondsen op. De beurs van Shanghai blijkt de voorkeur te genieten.
In dit kader heeft Apple afgelopen week bekend gemaakt in China een fonds met 300 miljoen dollar in kas te zullen lanceren dat speciaal bedoeld is om schone energie te bevorderen. De investeringen zullen over vier jaar worden gespreid en krijgen de medewerking van 10 leveranciers waarbij Pegatron en Wistron .
Bronnen: China Daily, greentechmedia.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *