Vandaag EU-China top in Beijing

Vandaag vindt in Beijing de 20-ste jaarlijkse top plaats tussen de Europese Unie en China. De Unie staat weigerachtig tegenover een echte alliantie tegen Trump,  maar wil toch met China een gemeenschappelijke werkgroep over hoe de WTO te veranderen. Ook betreffende handel in landbouwgoederen en qua het afsluiten van een investeringspact wordt vooruitgang verwacht.

De jaarlijkse top tussen de EU en China vindt afwisselend plaats in Brussel en Beijing en vandaag is Beijing aan de beurt. Tijdens de vorige twee toppen werd geen eindmededeling goedgekeurd omdat China misnoegd was over het niet erkennen van China als markteconomie.  China dat nog erger dan de EU in een handelsdispuut met de VS verwikkeld zit, zou graag een krachtig antwoord formuleren tegen het protectionisme en het eenzijdig handelen van het Trump bestuur. De Chinese ambassadeur bij de EU Zhang Ming legde in het partijblad People’s Daily uit dat de focus van de vergadering zou kom te liggen op hoe de China-EU betrekkingen een ‘standaard van stabiliteit’ konden worden tussen het ‘geraas van unilateralisme en protectionisme’.
Hoewel de Unie de bezorgdheid over het opdoemend protectionisme deelt, staat de EU weigerachtig tegenover een verbond met China omdat gevreesd wordt dat dit de spanningen nog zou kunnen opdrijven, aldus nog voorzitter Luca Jahier (foto) van het Europees Economisch en Sociaal Comité. Hij vindt de Chinese markt te gesloten in vergelijking met de open EU-markt en hij verwacht een gelijk speelveld. Deze maand trekt Commissievoorzitter Juncker bovendien naar Washington om bij president Trump vrijstelling te bepleiten van mogelijke heffingen op Europese auto’s. President Trump noemde zopas voor zijn top met Putin de EU op een rij met vijanden zoals Rusland en China.
Volgens Commissie woordvoerder Margaritis Schinas zouden de discussies focussen op handel en investeringen, het bestrijden van de klimaatverandering, schone energie en buitenlandse en veiligheidsproblemen zoals de toestand op het Koreaanse schiereiland. Tussen Commissie vicepresident Jyrki Katainen en de Chinese vicepremier Liu He werd al overeen gekomen om een bilaterale werkgroep te vormen die regels zullen opstellen voor de toekomstige werking van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en het multilateraal handelssysteem. Deze instelling dreigt al in september geblokkeerd te worden omdat president Trump weigert enkele rechters die met pensioen gaan, te vervangen.
De EU hoopt op de top ernstige vooruitgang te bereiken over het afsluiten van een investeringspact dat de 27 bestaande bilaterale overeenkomsten zou vervangen. De unie hoopt volgens EU ambassadeur Schweisgut (foto) ook op het afsluiten van een bilateraal akkoord over de bescherming van 100 geografische specialiteiten zoals fetakaas en Scotch whisky van EU-kant of Yantai appels en Panjin rijst van Chinese zijde. Ook wordt gehoopt op een verhoging van de handel in landbouwproducten. De EU uitvoer naar China bestaat voor 8% uit landbouwgoederen en bij de invoer uit China ligt het percentage op 5%. China werd ’s werelds tweede verbruiker van rundvlees dat echter voornamelijk uit Brazilië en Australië komt.
Bron: SCMP, FT, reuters

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *