China koopt grote Peruviaanse kopermijn

De Las Bambas kopermijn in Peru is verkocht aan een Chinees mijnconsortium. Het is het resultaat van een titanenstrijd.

AfbeeldingVorig jaar kocht de kopermijnreus Glencore concurrent Xstrata op. China, de grootste aankoper van kopererts in de wereld, moest als betrokken partij zijn fiat geven voor deze deal. En dat kwam er… met voorwaarden. Het nieuwe Glencore moest zich garant stellen dat het China jaarlijks gedurende nog acht jaar een minimum hoeveelheid kopererts zou leveren. En het moest beloven de grote Peruaanse mijn Las Bambas van de hand te doen. Na lange en harde onderhandelingen is het zover. Las Bambas wordt voor 6 miljard dollar in cash eigendom van het Chinese consortium MMG. In MMG vinden we ander meer CITIC Metal, een afdeling van de grote overheidsholding CITIC, en voor 74% Minmetals, eveneens een staatsbedrijf. Deze overeenkomst is één van de grootste Chinese buitenlandse mijninvesteringen. De verkoop moet nu door alle partijen, ook door de Peruviaanse regering, goedgekeurd worden. Dat kan tegen september rond zijn.
Glencore gaat het geld gebruiken om schulden af te betalen en zijn kapitaal te versterken. Ook zal het nog 400 miljoen dollar kosten betalen voor de ontwikkeling van de mijn sinds het begin van dit jaar. Glencore is een Zwitsersbedrijf. XStrata was voor de overname Brits-Zwitsers. Glencore XStrata is officieel gevestigd op de Britse kanaaamleielanden.
De bouw van de Las Bambas mijn begon einde 2011. Wanneer ze volledig operationeel is dan zal het één der grootste kopermijnen ter wereld zijn. De mijn zal gedurende de eerste vijf jaar in totaal meer 2,25 miljoen ton koper produceren. Men gaat ervan uit dat er in totaal voor meer dan 10 miljoen ton winbaar koper in de grond zit.
Bron: Caijing

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *