China wil Afrika en landen derde wereld duurzaam toegang geven tot COVID-19-vaccins (upd)

Xi spreekt Global Health Summit toe op 21 mei 2021 (foto Xinhua)

China is momenteel voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en organiseerde in de raad een publiek videodebat over ‘vrede en veiligheid in Afrika en het verband met COVID-19’. President Xi Jinping gaf op de Wereldtop voor gezondheidszorg aan hoe China een niet-concurrentiële aanpak van Corona ziet.

‘De internationale gemeenschap moet meer hulp geven: voorraden om de pandemie te bestrijden, medicijnen, technologie en financiering’, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Partnerschap

Volgens Beijing is het dringend nodig de landen in Afrika veel meer toegang te geven tot vaccinatie. Dat zou kunnen via schenkingen, gunstige verkoopcontracten, technologieoverdracht en samenwerking bij de productie van vaccins in Afrika zelf. Wang suggereerde dat ‘China en Afrika’ bereid zijn om samen een partnerschapsinitiatief te lanceren om de ontwikkeling van Afrika te ondersteunen.

Totaalpakket

De VN-Veiligheidsraad komt deze maand bijeen onder het voorzitterschap van China. Woensdag nam China het initiatief tot een open debat van de VN-Veiligheidsraad over ‘Vrede en veiligheid in Afrika: de grondoorzaken van conflicten aanpakken bij het herstel van de pandemie in Afrika’. Daarom kreeg de context waarin de bestrijding van COVID-19 verloopt de nodige aandacht van Wang Yi. Hij riep de internationale gemeenschap op om de steun aan Afrika op te voeren niet enkel bij de bestrijding van de pandemie en de wederopbouw erna. Ook in handel en investeringen, schuldverlichting, voedselzekerheid, armoedebestrijding en -verlichting, klimaatverandering en industrialisatie moet Afrika meer aandacht krijgen vindt Beijing.

(foto Xinhua)

Tegen sancties, schulden en onrecht

Wang Yi noemde het partnerschap tussen de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie van essentieel belang. Hij riep op tot meer steun bij de bestrijding van terrorisme, het bereiken van duurzame ontwikkeling en het voorkomen van de onderliggende oorzaken van conflicten. Staten die momenteel economische sancties hebben opgelegd aan Afrikaanse landen, waaronder Zimbabwe en Soedan, moeten deze dringend opheffen. Wang sprak zijn steun uit voor de Afrikaanse continentale vrijhandelszone en voor initiatieven die gericht zijn op het terugdraaien van historisch onrecht in mondiaal bestuur. In dat verband merkte hij op dat Afrikaanse landen nu goed zijn voor meer dan een kwart van het lidmaatschap van de Verenigde Naties. De organisatie zal niet in staat zijn haar morele grondslag te behouden totdat ze Afrika eindelijk de gelijke stem geeft die het verdient. De Chinese minister wees ook op de sterke en langdurige steun van China voor het continent, inclusief het recente besluit om de schuld van 15 Afrikaanse landen kwijt te schelden vanwege de pandemie.

Multilateralisme

Het partnerschapsinitiatief dat Wang Yi aankondigde zal door Afrika zelf worden geleid. Bij de acties en maatregelen zijn de belangrijkste waarden: ‘gelijkwaardigheid en openheid’. Op die voorwaarden roept Beijing meer landen en internationale organisaties, met name de traditionele samenwerkingspartners van Afrika, op om zich bij dit partnerschap aan te sluiten. De woordvoerder van het ministerie van BuZa preciseerde dat bij de landen waaraan Beijing in de eerste plaats denkt ook de leden van de VN-Veiligheidsraad zelf inbegrepen zijn. Volgens China zal dit een versterking betekenen van de coördinatie, samenwerking, en authentiek multilateralisme. Het einddoel blijft vele landen te mobiliseren bij de ondersteuning van de ontwikkeling van Afrika.

foto G20.org

China: 4 maateregelen en een voorstel

(UPD) Xi nam op uitnodiging van de voorzitters van de G20 en de Europese Commissie deel aan de Wereldtop over Gezondheidszorg, de Global Health Summit. Hij hield een videotoespraak vanuit Beijing. De Chinese president heeft daarin nieuwe maatregelen aangekondigd die China zal nemen om zijn steun voor een mondiale reactie op de COVID-19-pandemie voort te zetten.

  • China zal de komende drie jaar nog eens 3 miljard Amerikaanse dollar aan internationale hulp verstrekken om COVID-19-respons en economisch en sociaal herstel in andere ontwikkelingslanden te ondersteunen.
  • Na 300 miljoen doses vaccins aan de wereld te hebben geleverd, zal China naar best vermogen nog meer vaccins verstrekken, zei Xi.  
  • China ondersteunt zijn vaccinbedrijven bij het overbrengen van technologieën naar andere ontwikkelingslanden en het opzetten van een gezamenlijke productie met hen.
  • China steunt nu officieel de afschaffing van intellectuele eigendomsrechten op COVID-19-vaccins. Beijing zal in de Wereldhandelsorganisatie en andere internationale instellingen bijdragen aan een snelle beslissing over deze kwestie.

China stelt voor een internationaal forum over vaccinsamenwerking op te zetten voor landen die vaccins ontwikkelen en produceren en voor bedrijven en andere belanghebbenden. Het doel: onderzoeken hoe een eerlijke en rechtvaardige distributie van vaccins over de hele wereld te bevorderen.

Kan de VS van koers veranderen?

Het is zeer de vraag of China voor zijn niet-concurrentiële aanpak van mondiale samenwerking een luisterend oor kan vinden bij de regering Biden en de politieke klasse van de VS. Tijdens het videodebat in de Veiligheidsraad stelde de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten dat Afrika vooral geholpen zou zijn met democratische verkiezingen. De Amerikaanse leiders, hun adviseurs en massamedia blijven geobsedeerd door de vrees voor het verlies van hun hegemonie en hun ideologische invloed. Zij zien in elk Chinees (of Russisch) initiatief een ‘soft powercoup’ en bedrijven zelf de vaccindiplomatie die zij de anderen verwijten. Biden beloofde 80 miljoen vaccins te zullen verstrekken en stak niet weg dat het de bedoeling was om vooral China en ook Rusland daarmee te overtroeven.

Bronnen: Xinhua, fmprc.gov.cn (website min. BuZa China), Reuters, South China Morning Post, global-health-summit.europa.eu (officiële website van de EU over de Wereldtop Gezondheid), un.org (website VN), China Daily

Dit is de tekst van de videotoespraak die Xi Jinping vandaag vrijdag gaf voor de Global Health Summit: Working Together to Build a Global Community of Health for All

Het verslag van het debat in de Veiligheidsraad is op de website van de VN te vinden onder de titel Issuing Presidential Statement, Security Council Expresses Concern about Devastating Impact of COVID-19 on Africa, Urges Greater Cooperation (link aanklikken)

De antwoorden die Wang Yi gaf op de interventie van VN secretaris-generaal António Guterres, van Moussa Faki Mahamat van de African Union Commission, en van Achim Steiner van het United Nations Development Programme (UNDP) vindt u in de tekst Practice True Multilateralism and Galvanize Strong Support For Africa’s Development

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *