Ambtenarenbaan opnieuw aantrekkelijk voor jonge werkzoekenden

Na de pandemie met economische onzekerheid voelen meer en meer jongeren zich aangetrokken tot een loopbaan in het ambtenarenapparaat. Goede salarissen, werkzekerheid en andere voordelen trekken jonge werkzoekenden nu eerder aan dan een baan als ICT-er.

De 24 jarige Dong Liang die voor een klein technologisch bedrijf werkt in Shenzhen is een van de miljoenen jonge Chinezen die wegens de economische onzekerheid na COVID-19 zijn baan wil opgeven en een ambtenarenbaan ambieert. Hij heeft de voorbije twee jaar vaak overuren gewerkt maar de toekomst van zijn bedrijf is onzeker en het ambtenarenapparaat biedt een vaste loopbaan en nog een reeks van voordelen zo vertelt hij naar aanleiding van zijn sollicitatie voor een provinciale ambtenarenbaan. Elke collega boven de 35 praat over de vrees voor jobverlies te Shenzhen en het uitputtend karakter van de baan. Jong afgestudeerden hebben het bovendien moeilijk om een vaste baan te vinden. Daarnaast hangt de verhoging van de pensioenleeftijd in de lucht en zijn privébedrijven vaak veeleisend.

Dit jaar nemen 1,58 miljoen kandidaten deel aan het nationaal ambtenarenexamen wat toch een sterke toename is in vergelijking met de 1,05 miljoen in 2009. Voor hen zijn echter maar 25.000 ambtenarenbanen beschikbaar, op het provinciale en stedelijke niveau inbegrepen. De kans om een baan te bemachtigen is maar één op 61. Li Dongjie, die een opleidingscentrum heeft ter voorbereiding van een ambtenarenloopbaan weet dat elk jaar in China 9 miljoen kandidaten strijden voor dit soort banen. Hij heeft de ambitie om een volledige keten van arbeidsbemiddeling voor ambtenaren op te zetten en dit gaat van opleiding tot headhunting-diensten. De voorbije 5 jaar vond bij de jongeren een mentaliteitswijziging plaats, vindt hij. Vroeger werd een ambtenarenbaan weliswaar als stabiel gezien, maar ook als saai. Nieuwe afgestudeerden zijn meer vaderlandslievend en willen de communistische filosofie ondersteunen, een verschil met de vorige twee generaties merkt hij op. Daarnaast is er ook de gewone financiële berekening dat het inkomen van de ambtenaren hoger ligt dan wat door de particuliere ondernemingen geboden wordt.

De trend levert ook een nieuwe klasse op van onderwijs-ondernemers. Zo haalde Li Yongxin van het opleidingscentrum voor ambtenaren Offcn Education Technology de lijst van rijkste Chinezen met een vermogen van 13 miljard $. Stichter Yu Minhong van de Engelstalige opleidingsgigant New Oriental Education and Technology Group speelde na 2000 in op de vraag van jongeren die het Engels wilden beheersen. Twintig jaar geleden was de voorbereiding op de Graduate Record Exam-test de toegangspoort bij uitstek om in het buitenland te gaan studeren of werken of om een baan te vinden bij een multinational in China.

De Chinese millennials en de Generatie Z kijken anders aan tegen banen die de eigenwaarde versterken. Bovendien zijn ze zich wel bewust van de 996-arbeidsomstandigheden in de bedrijven. Zelfs masters en doctors van de Tsinghua en  Peking University konden het niet halen in de concurrentiële banenmarkt, aldus postdoctorale student Tong Tong aan de Universiteit van Nanjing. Ze gaf haar voornemen op om te promoveren en nam deel aan ambtenarenexamens in Guangdong en Hainan. Zij werd intussen aangeworven voor een post in een kantoor van een subdistrict van Shenzhen. Hoewel het werk niet echt veeleisend is, kan je echt mensen helpen, een beleid uitvoeren of lokale problemen helpen oplossen, zegt Tong. Dit geeft volgens haar meer betekenis aan haar leven. Ook Li Xiaoyi wendt zich tot de overheid voor vastheid in onzekere tijden. Hoewel ze tewerkgesteld is door een staatsinstituut in Foshan zal ze deelnemen aan haar derde ambtenarenexamen waarna ze hoopt een veilige baan te vinden. Na de COVID-19 pandemie sloten de bedrijven waarvoor ze werkte één na één en werd de verloning almaar lager. Zo kwam ze op het idee het over een andere boeg te gooien, bij de overheid.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *