China wil hulp aan Nepal vervijfvoudigen

In 2015 wil China de hulp aan buurland Nepal vervijfvoudigen tot 800 miljoen yuan, zo bleek tijdens het driedaags bezoek van buitenlandminister Wang Yi aan het land. Nepal probeert traditioneel een evenwichtskoers te varen tussen de twee grote buren India en China, maar sloot recentelijk met India een elektriciteitsdeal om 42.000 MW elektriciteit op te wekken via waterkrachtcentrales en naar India te sturen.

wangyinepal

Buitenlandminister Wang Yi (L) met Nepalese premier Sushil Koirala


Nepal is op Afghanistan na het land waar de inwoners volgens IMF-gegevens het minste koopkracht hebben in Azië. Traditioneel schippert de Nepalese diplomatie tussen de invloed van India en China. India beloofde een zachte lening aan het land ter waarde van $ 1 miljard naast investeringen in waterkracht centrales in de buurt van de grensstreek. Dit akkoord uit augustus voorziet in de elektriciteitsproductie met 42.000 MW op te trekken. Volgens de Nepal Investment Board kan uit de 6000 rivieren die gevoed worden door gletsjers in de Himalaya 80 GW aan capaciteit gehaald worden wat goed zou zijn voor een derde van de Indiase behoeften. Daar wordt nu maar 1 % van gebruikt terwijl er soms 16 uur lang geen stroom is. Elektriciteit uitvoeren naar India is meer voor de land liggend dan naar de Chinese kustgebieden die in het oosten liggen.

China

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi verbleef in Nepal ter voorbereiding van een reis door Xi Jinping naar aanleiding van 60 jaar diplomatieke betrekkingen. India vertegenwoordigde 53 % van de Nepalese handel vorig jaar, een daling van de 60% in 2006. Volgens Bloomberg gegevens steeg het gedeelte van China tijdens deze periode van 3 % tot 31%. De Chinese investeringsbeloften overtreffen dit jaar ook voor het eerst de Indiase. Chinese ingenieurs in oranje pak overzien de bouw van de eerste autoweg met 8 baanvakken in het land. Het is een van de tekenen die wijzen op de groeiende invloed van China. Financiënminister Ram Sharan Mahat zei in een recent interview dat China aan belang wint vooral door de goedkope Chinese goederen. Nepal hoopt dat de grotere Chinese macht mogelijkheden biedt op het vlak van uitbreiding van handel, investering, toerisme, handel en technologie. Beijing ziet het land als een poort op Zuid Azië.

kathmandu

Gezamenlijke wegenwerken in Kathmandu


Traditioneel gebruiken Tibetaanse vluchtelingen ook Nepal als doorgang naar India waar de Dalai Lama leeft. Het aantal Tibetaanse vluchtelingen in Nepal daalde echter van 2500 zes jaar geleden tot 200 per jaar. China verleent het land momenteel $ 24 miljoen hulp en wil dit optrekken tot $ 128 miljoen en daarnaast een opleidingsschool voor politieagenten van de Nepals Armed Police Force die de grens bewaken. Wang heeft tijdens zijn bezoek ook medische uitrusting overhandigd aan het Civil Service Hospital dat met Chinese hulp werd gebouwd. China heeft ook al een treinlijn tot Shigatse in Zuid-Tibet en er wordt onder meer gesproken over een verlenging tot Zhangmu/ Khasa aan de grens. De munt van Nepal is voorts gebonden aan de roepie, terwijl de yuan goed isvoor 15% van de buitenlandse valuta van de Nepalese Nationale Bank. Vorig jaar bezochten 113.000 Chinese toeristen het land en dit aantal groeit snel. Na zijn bezoek aan Nepal vertrok minister Wang Yi naar Bangladesh.
Bron: SCMP, ekantipur.com
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *