China wint nipt over Xinjiang in UN Mensenrechtenraad

China heeft op de 47 leden tellende Mensenrechtenraad door de steun van 19 landen tegen 17 voor de westerse resolutie over Xinjiang kunnen verhinderen dat de Raad in maart een debat zou houden over de mensenrechten in Xinjiang. 11 landen hebben zich onthouden

Het was de VS die gesteund door andere westerse landen een resolutie had ingediend om een debat over vermeende schendingen van mensenrechten in Xinjiang te openen. De stemming kwam er nadat voormalig Hoog Commissaris voor de Mensenrechten Bachelet een eindrapport over Xinjiang had afgeleverd.

17 westerse landen waarbij ook Japan en Zuid Korea wilden daarop doorbomen op de volgende voltallige zitting in maart. China slaagde er echter in 19 landen achter zich te krijgen om een debat daarover te verwerpen. De 19 landen waren hoofdzakelijk moslim landen zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten , Indonesië en Pakistan en ook Afrikaanse landen met uitzondering van Somalië. Elf landen hebben zich onthouden waarbij India, Maleisië, Mexico en Oekraine

Reacties

Het BuZa ministerie in Beijing reageert ‘dat de internationale gemeenschap er zich duidelijk van bewust is dat de Verenigde Staten en andere westerse landen beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Xinjiang gebruiken als een instrument om zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China. De VS en enkele andere westerse landen desinformeren het publiek al geruime over Xinjiang en zoeken politieke manipulatie in naam van de mensenrechten, simpelweg om het imago van China te besmeuren en de ontwikkeling van China te beteugelen. De internationale gemeenschap zal zich niet gemakkelijk laten misleiden’ alsnog de BuZa woordvoerder die vond dat de ontwikkelingslanden weerstand bieden tegen dwang vanuit Washington.

Het hoofd van de Chinese missie in Genève Chen Xu, betoogde dat in de afgelopen zes decennia de Oeigoerse bevolking in Xinjiang was gegroeid van 2,2 miljoen tot ongeveer 12 miljoen en dat de gemiddelde levensverwachting was toegenomen van 30 naar 74 jaar. Beijing drong er bij de mensenrechtenorganisatie tevens op aan de aandacht te vestigen op de ernstige mensenrechtenschendingen van westerse staten waaronder massale moorden op onschuldige burgers, buitenlandse militaire operaties, hun behandeling van vluchtelingen en migranten en systematisch racisme evenals wapengeweld.
De westerse vertegenwoordigers, Amnesty International, Human Rights Watch en het World Uyghur Congress reageerden ontgoocheld op de stemming. De Nederlandse missie zei ‘dat de Mensenrechtenraad de mensen van Xinjiang in de steek heeft gelaten’. Volgens Reuters is het maar de tweede keer in het 16 jarig bestaan van de Raad dat een motie is verworpen.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “China wint nipt over Xinjiang in UN Mensenrechtenraad

  1. Dat staat er ook: “Beijing drong er bij de mensenrechtenorganisatie tevens op aan de aandacht te vestigen op de ernstige mensenrechtenschendingen van westerse staten waaronder massale moorden op onschuldige burgers, buitenlandse militaire operaties, hun behandeling van vluchtelingen en migranten en systematisch racisme evenals wapengeweld.”
    Als je zegt dat het “ZwartePiet” rapport klopt, dan klopt dit rapport ook.

  2. Zouden deze mensen ook dezelfde rapport schrijven over Islam? Als je een religieuze groep bent die andere mensen ervan te beschuldigt jouw te onderdrukken vanwege je geloof. Maar deze groep mag zich zelf niet verdedigen als slachtoffer ben van Islam. Denk erom China was erg diplomatisch bezig met het Islam terwijl ze zelf slachtoffer waren van Islam.

  3. De 19 landen waren hoofdzakelijk moslim landen zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten , Indonesië en Pakistan en ook Afrikaanse landen met uitzondering van Somalië.

    https://en.wikipedia.org/wiki/James_C._Swan Hij vertegenwoordig Somalia in deze stemmen. Dus een Amerikaan die deze stem had uitgebracht voor Somalia. Paar jaar geleden had Somalia het tegenovergestelde gestemd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *