China ziet Europese toekomst somber in

In de wereld van zwakke markten vindt  baas Lou Jiwei van “China Investment Corporation” (CIC) dat de Europese economie er het ergst aan toe is. Dit betekent echter niet dat zijn fonds met 300 miljard $ niet meer in Europa zou investeren,wel  integendeel.

Lou Jiwei, de man met de portefeuille van 300 miljard $


Op China’s tropisch eiland Hainan vond het tiende Boao-forum plaats, een driedaagse verzameling van 2000 topleiders zowel politieke als economische. Hoewel het forum normaal een overwegend een Aziatisch onderonsje is, namen dit jaar ook de Russische president Medvedev, zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff, de Zuid-Afrikaanse president Zuma, de Spaanse premier Zapatero en de Oekraiense premier Azarov deel. Premier Zapatero had van de Chinese regering verdere steun gekregen bij het opkopen van Spaanse schuld. De Spaanse regering zei woensdag dat de “China Investment Corporation” overweegt om de Spaanse banken voor 9 miljard € te herkapitaliseren.
Precies de voorzitter van dit CIC zei bij het aflsuiten van het Forum dat de toestand van de globale economie er voor dit jaar nog goed uitziet. Voor volgend jaar verwacht hij echter een afzwakking tot recessie, waarbij Europa het eerst en het ergst getroffen zal zijn. De Europese economie is er volgens hem het ergst aan toe: de interne vraag is zwak, de banken moeten geherkapitaliseerd en de kloof tussen de regio’s wordt wijder. Op dit ogenblik heeft 20 % van zijn investeringen in Europa gespreid.
CIC  zal blijven in Europa blijven investeren: bijvoorbeeld is het model van privé-publiek partnership in infrastructuur er veel beter dan het Amerikaanse. In Japan verliezen de markten het vertrouwen dat de aardbeving en tsunami kunnen overwonnen. In Amerika waar president Obama een soberheidsplan heeft, zal met de strakke begroting geen stimuleerbeleid meer kunnen worden gevoerd. Ook het vastgoed blijft er stagneren. De onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zou de olietoevoer in het gevaar kunnen brengen. En Europa kampt verder met een schuldencrisis in enkele eurolanden. Lou ziet dus nauwelijks lichtpunten in de toekomst.
Bron: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.