China-Zuid-Azië Expo aan zevende editie toe

Te Kunming wordt gedurende 5 dagen in 15 expohallen de zevende editie gehouden van de China-South Asia Expo. De expo heeft 30.000 exposanten aangetrokken uit 85 landen. Gedurende de afgelopen tien jaar is het handelsvolume tussen China en de Zuidoost-Aziatische landen verdubbeld.

Zuidoost-Azië Paviljoen Foto PD, Xinhua Disclaimer

De zevende China-South Asia Expo ging op 16 augustus te Kunming van start onder het thema ‘Solidariteit en coördinatie voor gemeenschappelijke ontwikkeling’. De expo, die vijf dagen loopt, omvat alle landen uit Zuid- en Zuidoost Azië en ook de landen van het RCEP. Deze is doorheen de jaren uitgegroeid tot een belangrijk platform voor economische- en handelssamenwerking tussen China, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. 30.000 exposanten stellen op 150,000 m² ten toon in 15 expohallen. Ook discussiefora zullen worden gehouden.

Alomvattend

Toen de expo in 2013 plaatsvond, bedroeg het handelsvolume met die landen 100 miljard $. Nu is dit verdubbeld tot bijna 200 miljard $ of een jaarlijkse toename van 8,3%. Na 10 jaar ontwikkeling is de expo alomvattend geworden met integratie van handel, investeringen, toerisme en culturele uitwisselingen. China is al jaren op rij de grootste handelspartner van Pakistan, Bangladesh, de Malediven en andere landen. Veel producten uit Zuid-Aziatische landen, waaronder watercultuurproducten, thee en noten, genieten een grote populariteit onder Chinese verbruikers zodat de uitvoer naar China voortdurend toeneemt. Cijfers tonen aan dat de cumulatieve investeringen van China in Zuid-Azië bijna 15 miljard $ hebben bereikt en dat de omzet van voltooide gecontracteerde projecten de 200 miljard $ heeft overschreden.

Transport

De nauwere betrekkingen worden onder meer bevorderd door het afwerken van de spoorweg tussen Laos en China. China Eastern Airlines heeft een nieuwe luchtroute gelanceerd tussen Kunming en Kathmandu. Het verhoogde ook de frequentie van vluchten tussen Kunming en Bangkok en tussen Kunming en Colombo. De Yunnan Airport Group heeft meer dan 10 luchtvrachtroutes gelanceerd met als bestemming steden in India, Pakistan, Bangladesh en Nepal. China helpt ook bij de uitbreiding van de luchthavens in Nepal en in de Malediven.

De expo werd zondag afgesloten met in totaal 38 overeenkomsten voor projecten met een totale investering van 404 miljard yuan, aldus de organisatoren.

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email