Chinees Allerzielen toont heropstanding toerisme

Vorig weekend was het Qingming festival, het Chinese equivalent van Allerzielen. Het aantal verplaatsingen en de bezoekersaantallen tonen dat het binnenlands toerisme zich nagenoeg volledig hersteld heeft van de coronacrisis.

Toeristen in Kashgar, Xinjiang

Qingming, of de ‘dag om de graven te poetsen’ is een belangrijke feestdag in China. Wie het kan trekt naar de graven van de (voor)ouders. Drie dagen verlof helpen daarbij. Maar de moderne Chinezen doen meer dan graven bezoeken. Het is ook een belangrijke dag voor het binnenlands toerisme geworden.

Het ministerie van Cultuur en Toerisme heeft al cijfers vrijgegeven voor dit jaar. Er waren 102 miljoen binnenlandse trips. Daarmee zit men op 95% van 2019, het laatste jaar vóór corona, en bijna op de helft meer dan 2020. Ongeveer twee derden van de verplaatsingen gebeurde via de weg, per bus of privéwagen. Vooral het gebruik van die laatste nam toe. De trein zorgde voor het resterende derde. Naar schatting waren er ook 4,33 miljoen vliegtuigpassagiers.

De toeristische sector had een omzet van 27 miljard yuan; dat is 57% van 2019, maar meer dan het dubbele van 2020.

Beijing trok het meest bezoekers aan, en was ook de plaats vanwaar de meeste toeristen vertrokken. Vanuit Beijing werden zelfs 60% meer vliegtuigbiljetten verkocht dan in 2019. Tijdens het Lentefestival, het Chinese nieuwjaar twee maanden geleden, had de overheid nog de bevolking opgeroepen om thuis te blijven.

Beijing legde extra metrotreinen in naar de begraafplaatsen. Het aantal veerboten naar het tropisch eiland Hainan werd met 20% opgevoerd, tot 182 per dag. Er reden 10.000 treinen per dag, zowat 10% meer dan vorig jaar tijdens dezelfde periode.

Korte all-in reizen, betere hotels en culturele en natuurlijke attracties zaten volgens de toeristische sector in de lift. Het online agentschap Trip.com verkocht meer dan het dubbel biljetten voor attracties, vergeleken met 2019. Grote groei zat er bij Shanghai Disneyland en de Verboden Stad in Beijing.

De sector verwacht een verdere boom voor het 1 Mei verlof en tijdens de zomermaanden. Veel Chinezen willen immers de gemiste reiskansen van het voorbije jaar inhalen.

Sinds 16 maart zijn de voorzorgsmaatregelen voor binnenlandse reizigers versoepeld. Ze moeten niet langer het resultaat van een recente coronatest kunnen voorleggen. Het volstaat een groene gezondheidscode te hebben op de speciale corona-app. Voor buitenlandse reizen blijven de strenge beperkingen nog geldig tot China voldoende inwoners ingeënt heeft, maar de Chinese regering heeft voorgesteld een soort internationaal erkend vaccinatiepaspoort wereldwijd in te voeren.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *