Chinees-Russische vlootoefening: routine of druk op Japan?China en Rusland houden gezamenlijke vlootoefeningen. Japan kijkt argwanend toe.
  AfbeeldingEen Chinees smaldeel is begonnen aan gezamenlijke manoeuvres met de Russische vloot in de Japanse zee nabij Vladivostok. Het zijn de grootste gezamenlijke vlootoefening zijn die China ooit hield. Bedoeling is later nog meer gezamenlijke oefeningen te houden.
Chinese media benadrukken dat de oefeningen helemaal niet duiden op de vorming van een militaire Chinees-Russische as tegen de Amerikaans-Japanse as in de regio. Volgens China gaat het om ‘routine’ tussen twee landen die elkaar vertrouwen.
 Om ter plaatse te geraken nam de Chinese vloot de kortste weg, door de straat van Tsushima tussen Zuid-Korea en Japan; daarbij passeerden ze voor de Japanse kust. De Chinese vloot bestaat uit 4 destroyers, twee fregatten met geleide raketten, en een bevoorradingsschip. Als antwoord stuurde Japan 3 verkenningsvliegtuigen en een antiraket testrijder.
In een ander dossier heeft Japan geprotesteerd tegen de bouw van een Chinees boorplatform op de grens van de territoriale wateren in de Oost-Chinese Zee. China heeft het protest verworpen het zegt dat het nooit de Japanse grenslijn erkend heeft en roept op tot dialoog en onderhandeling om het grensgeschil op te lossen. Het beschuldigt Japan er ook van dat het regelmatig openbare vaartuigen en vliegtuigen over de zelfverklaarde grens stuurt.

(Bronnen: BBC; Renmin Ribao)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *