Chinees verweer tegen druk in handelskwesties

Karel De Gucht, EU-commissaris voor Handel, beschuldigt China van protectionisme en dreigt met Europese tegenmaatregelen. De Chinese viceminister voor Handel, Gao Hucheng, verwerpt de beschuldigingen en verzekert dat China sterk tegen protectionisme gekant is, onder meer uit welbegrepen eigenbelang. De uiteenlopende standpunten kwamen tot uiting in toespraken tijdens de opening van een tweedaags evenement rond het thema handel, dat de EU organiseert op de Expo van Shanghai.
De kwestie kwam overigens ook aan de orde tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. EU-politici zijn van mening dat China met zijn beleid om binnenlandse technologische innovatie te stimuleren, oneerlijke concurrentie voert met Europese ondernemingen. Dat geldt vooral in de sectoren van IT en ‘groene’ economie. Bij openbare aanbestedingen van plaatselijke regeringen zouden belangrijke orders voorbijgaan aan de neus van Europese firma’s. Het is nog altijd niet helemaal duidelijk aan welke regels hun activiteiten moeten voldoen om als Chinese binnenlandse productie erkend te worden. Daarbij zouden Europese ondernemingen door het ‘binnenlands innovatiebeleid’ het risico lopen dat hun intellectueel eigendom aangetast wordt. Belgische textielbedrijven haastten zich gisteren om een aantal van De Guchts uitspraken te steunen en hun beklag te doen over Chinese piraterij in de textielsector. De Gucht zei ook dat de EU, als tegenmaatregel, werkt aan regels om de eigen markt van openbare aanbestedingen af te schermen.
De EU en de VS zijn al maandenlang bezig China onder druk te zetten om meer in de pas te lopen van het ‘Agreement on Government Procurement’ (GPA) van de Wereldhandelsorganisatie, een verdrag dat de Volksrepubliek nog niet heeft ondertekend. De discussie over intellectueel eigendom is al erg oud en flakkert regelmatig op. De Amerikaanse ‘International Intellectual Property Alliance’ beweerde in een rapport dat Chinezen de Amerikaanse media- en software-industrie meer dan 3,5 miljard dollar hebben afhandig gemaakt in 2009.
China wil een aantal factoren combineren: competitiviteit verbeteren, afhankelijkheid van buitenlandse technologie verminderen, aantrekkelijk blijven voor buitenlandse investeringen, piraterij bestrijden. Er zijn enkele recente indicaties voor de manier waarop dat gaat gebeuren. Woensdag heeft de regering een nieuwe wereldwijde campagne aangekondigd illegale piraterij op het internet aan te pakken. Er zal worden gefocust op in China gevestigde websites die illegaal gekopieerde boeken, dvd’s of andere publicaties verkopen of die links bevatten naar illegaal gekopieerde muziek, software en films.
Toen de UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) donderdag constateerde dat China in toenemende mate buitenlandse investeringen blijft aantrekken, maar er nog lang niet in slaagt om de VS als grootste aantrekkingspool voor FDI’s (foreign direct investments) voorbij te steken, kwam er ook een interessant commentaar. Volgens Wang Zhile, een belangrijk beleidsadviseur van het ministerie van Handel, is de attractiviteit van de VS te danken aan “duidelijke en eenvormige regels, een sterke consumentenmarkt en grote research & development capaciteiten, allemaal zaken die nog interessanter zijn voor investeerders dan goedkope werkkrachten en een snelle groei”.
Bronnen: SCMP, Xinhua, CNN, Straits Times, www.iipa.com, www.deredactie.be/permalink/vrtnieuws, www.chinabusinessreview.com

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Chinees verweer tegen druk in handelskwesties

  1. Intellectueel eigendom is een term die gecreëerd is om onduidelijkheid te bevorderen over het feit dat copyright, merknamen en patenten totaal verschillende dingen zijn. De term is te verwerpen volgens Richard Stallman, oprichter van de free software foundation: http://www.gnu.org/philosophy/not-ipr.html

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *