Chinese centrale bank bant bitcoin

Nadat de voorbije maanden al maatregelen genomen werden om de handel in bitcoin en andere virtuele munten te beperken, sluit China de deur nu volledig.

bitcoinDe grootste markt voor bitcoins en andere virtuele munten was tot voor kort China. Chinese gokkers kochten en verkochten massaal bitcoins. Daardoor steeg de koers snel, maar kende hij ook sensationele crashes. Chinese bedrijven haalden ook vers kapitaal op in ruil voor eigen virtuele munten; dat noemt men ‘initiële aanbieding van munten’, in het Engels ‘initial coin offering’ of ICO. Deze ICO waren een uitgelezen kans voor fraude en zelfs piramideschema’s. De regering vreesde dat dit alles tot sociale onrust kon leiden.
Voeg daarbij de mogelijkheid bitcoins te gebruiken voor kapitaalsvlucht en witwassen en de regering moest vroeg of laat wel ingrijpen.

Maatregelen

Eerst werden de ‘ bitcoin miners’ , computercentra die via complexe berekeningen nieuwe bitcoins aanmaken, aangepakt. Het elektriciteitsverbruik van al die batterijen computers bleek immers onzinnig hoog.
Daarna werden in september alle Chinese sites gesloten waarop virtuele munten verhandeld werden of ICO’s aangeprezen. Financiële instellingen mogen geen medewerking meer verlenen aan handel in bitcoins of ICO’s
Het haalde allemaal nog niet veel uit. De handelaars verplaatsten hun site naar het buitenland en deden verder. Vooral zakenmensen in Hongkong en Japan ronselen nog altijd kapitaal via ICO’s.
Enkele dagen geleden was er nog een incident in Beijing: Boze investeerders brachten de stichter van het project ARTS onder dwang naar het stedelijk bureau van financiën om hem aan te klagen voor fraude. ARTS had in januari virtuele munten uitgegeven met een waarde van 0,66 yuan, maar na twee weken waren die nog slechts 0,13 yuan waard.

Doortastende maatregelen

De Chinese centrale bank heeft nu besloten doortastender op te treden. Ze vindt dat de handel in virtuele munten via buitenlandse sites te veel risico’s inhoudt zoals illegale aanbiedingen, valse informatie, fraude en piramideschema’s. De bank kondigt daarom nieuwe maatregelen aan in haar tijdschrift Financial News.
China gaat de toegang tot alle websites die betrekking hebben op handel in virtuele munten of op ICO’s blokkeren. Op Baidu (de Chinese versie van google) en Weibo (de Chinese versie van twitter) zijn de advertenties voor virtuele munten al verdwenen.
Het zal nog mogelijk zijn via virtuele private netwerken (VPN) de buitenlandse sites te bereiken. Maar de providers van VPN worden sinds vorig jaar strenger gecontroleerd. Wie dus voortaan zijn VPN netwerk gebruikt of laat gebruiken voor handel in virtuele munten kan justitiële vervolging riskeren.
Door de aangekondigde actie van de Chinese centrale bank is de koers van de bitcoin in vrije val. De prijs zakte al onder 6.000 dollar. Daarmee staat ze weer op het niveau van drie maanden geleden.
Bronnen: China.org.cn , South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar