Chinese genetisch gewijzigde rijst in de VS?

Een Chinese genetisch gewijzigde rijstsoort is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drugs Agency (FDA). Vraag is nog of ze binnenkort in de VS ook echt beschikbaar zal zijn. In China zelf mag de rijst  tot nog toe niet geteeld worden.

genetisch gewijzigde rijstHuahui Nr.1 is de naam van de Chinese rijst. Hij is ontwikkeld door de Huazhong Landbouwuniversiteit. De rijst bevat een kopie van een synthetische DNA streng met de genen cry1Ab en cry1Ac. Deze genen encoderen  Bt toxines, die de plant beschermen tegen de rupsen van vlinders en motten. Zo zijn er minder insecticiden nodig.

Teelt in de VS komt dichterbij

De FDA maakt op haar website bekend dat Huahui voldoet aan al haar regels. Menselijk of veevoedsel op basis van Huahui verschilt in samenstelling, veiligheid en andere relevante eigenschappen niet van de producten die vandaag al op de Amerikaanse markt zijn.
Na het akkoord van de FDA moet Huahui ook nog goedkeuring van het milieuagentschap (EPA) en van het ministerie van landbouw krijgen om de rijst in de VS te kunnen telen. De EPA heeft al schriftelijk laten weten dat de milieuregels de betreffende genen toelaten. Op het ministerie van landbouw is het nog wachten.

Teelt in China niet voor morgen

Huahui nr.1 is al in 1998 ontwikkeld. Het werd gedurende tien jaar verder onderzocht vooraleer het van het Chinese ministerie van landbouw een veiligheidsattest kreeg. Maar het kreeg nooit toestemming voor commerciële teelt in China. Het Chinese publiek staat erg wantrouwig tegenover genetisch gewijzigde organismen(ggo’s).
De Chinese regering moedigt onderzoek naar ggo’s aan maar aarzelt om ze te gebruiken in voeding. Volgens Luo Yunbo, een expert aan de Landbouwuniversiteit van China, verklaart dat de regering eventueel in drie stappen de ggo’s wil invoeren. Om te beginnen niet-eetbare planten zoals katoen. Nadien groenten en fruit. En slechts in laatste instantie strategisch basisvoedsel zoals rijst of tarwe. China wil ook zijn afhankelijkheid van gespecialiseerde multinationals verminderen.
In december 2016 heeft de provinciale regering van de provincie Heilongjiang, de belangrijkste regio voor graangewassen van het land, de teelt van ggo’s volledig verboden. In een opiniepeiling had 91,5 van de deelnemers zich tegen verklaard.
Lin Yongjun, een professor aan de Huazhong Landbouwuniversiteit die betrokken was bij de ontwikkeling van Huahui verklaarde dat er nog geen grootschalige regionale proeven gebeurd zijn, en China nog geen richtlijnen heeft uitgevaardigd om de veiligheid van genetisch gewijzigde rijst te onderzoeken.
Volgens Lin Yongjun bestaan er misschien mogelijkheden om te produceren in andere Zuidoost Aziatische landen of in de VS. Zijn universiteit nam daarom contact op met het Amerikaanse FDA en EPA. Maar ze beschikt zelf niet over de middelen om een buitenlands project te lanceren en hangt daarvoor af van eventuele overheidssteun.
Bronnen: People’s Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar