Chinese topambtenaar wordt directeur van Interpol

Een Chinese topambtenaar is bij meerderheid van stemmen verkozen tot directeur van Interpol. China is klaar om de politieorganisatie op het hoogste niveau te dienen bij de internationale strijd tegen de misdaad.

directeur van InterpolMeng Hongwei werd gisteren directeur van Interpol. Meng was viceminister voor Openbare Veiligheid van China. Hij werd verkozen tijdens de 85e Algemene Vergadering van de wereldwijde politieorganisatie die plaatsvond in Bali, Indonesië.

China en Interpol

Meng zal als eerste Chinese functionaris deze positie innemen. Hij blijft vier jaar lang in functie. Met 190 leden is Interpol na de Verenigde Naties de grootste internationale organisatie. Het hoofdkwartier bevindt zich in Lyon, Frankrijk. China werd lid in 1984. De organisatie ondersteunt politiediensten bij misdaadbestrijding en preventie.  Meng Hongwei heeft verklaard dat hij als gewezen politieman van plan is om alles te doen voor de zaak van de politie. Volgens hem ‘krijgt de wereld te maken met de zwaarste uitdagingen voor de mondiale openbare veiligheid sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Openbare veiligheid in de wereld van vandaag

Meng vindt dat Interpol beschikt over de beste principes en methodes op dit moment. Volgens hem moet de organisatie daaraan vasthouden en zich tegelijk vernieuwen. Aan het hoofd van Interpol staat naast de directeur een secretaris-generaal. De huidige functionaris, de Duitser Jürgen Stock, heeft gezegd dat hij ernaar uitkijkt om samen te werken met Meng Hongwei. Zij zullen de voortzetting garanderen van de voorhoederol van Interpol bij de mondiale samenwerking tussen politiediensten. Op de agenda van de Algemene Vergadering in Bali stond de strijd tegen het terrorisme en de beveiliging van nationale grenzen.

Bedenkingen

Amnesty International (AI) is niet gelukkig met de verkiezing van Meng. De mensenrechtenorganisatie meent dat China Interpol zal willen misbruiken om dissidenten en politieke vluchtelingen in het buitenland te laten arresteren. Nicholas Bequelin, van AI in de regio Oost-Azië, baseert die vrees op het feit dat China wordt bestuurd door de communistische partij. Bequelin noemt de Chinese politie ‘een werktuig voor politieke dwang van een eenpartijsysteem’ (sic). AI en sommige westerse journalisten grijpen de benoeming bovendien aan voor algemene kritieken op de Chinese politie, de justitie en zelfs op de corruptiebestrijding.
directeur van InterpolDe BBC merkt op dat Interpol niet de bevoegdheid heeft om politiemensen naar een ander land te sturen om er arrestaties te verrichten. De dienst kan ook geen aanhoudingsbevelen uitvaardigen. Wel geeft Interpol notices uit, berichten die aandringen op waakzaamheid, onderzoek en arrestatie. De red notice is het krachtigste en stuurt aan op uitlevering van criminelen die naar het buitenland zijn gevlucht. In 2014, heeft Interpol red notices uitgegeven voor 100 Chinese burgers in het buitenland. Zij worden in hun land voor corruptie gezocht en de overheid wil hen voor het gerecht brengen.

Chinese visies

Yu Chengtao, een collega van Meng Hongwei, noemt de nieuwe directeur van Interpol een man die vooral ervaring heeft met de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. Van Meng wordt verwacht dat hij zich neutraal opstelt en de soevereiniteit van de landen respecteert. Volgens de China Daily is er al een derde van de 100 meest gezochte verdachten van corruptie teruggehaald naar China. De informatie en verzoeken in de red notices van Interpol zouden daarbij zwaar hebben gewogen. De officiële Chinese krant laat Hong Daode aan het woord. Hij is professor strafrecht aan de China University of Political Science and Law. Volgens Hong is de samenwerking van China met andere landen betreffende politiezaken vooral gericht tegen terrorisme, mensensmokkel, drugscriminaliteit en cybercrime.

Officiële reactie

Ook nu was er een gewone persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alweer moest woordvoerder Lu Kang meteen reageren op een spectaculaire benoeming. Uiteraard feliciteerde Lu Kang de Chinese viceminister die ‘met een meerderheid van stemmen’ was verkozen door de afgevaardigden van Interpol. De woordvoerder van BuZa sprak lovend over de nauwe samenwerking tussen China, Interpol en zijn leden. Die heeft ‘geleid tot reële en goede resultaten’. ‘China hecht grote waarde aan de belangrijke rol van Interpol en wil graag meer verantwoordelijkheden opnemen. Het land zal verder bijdragen aan de wereldwijde ordehandhaving en veiligheidssamenwerking. China is verheugd over de positieve respons die de kandidatuur van Meng Hongwei heeft gekregen’, aldus Lu Kang. De Volksrepubliek wil zich inzetten voor ‘de bestrijding van grensoverschrijdende misdaden en om een veilige omgeving te scheppen voor de welvaart en ontwikkeling van de wereldeconomie’.
interpol.int (website van Interpol), Xinhua, Wikipedia, fmprc.gov.cn/mfa_eng/(website ministerie van BuZa van China) CNN, BBC, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.