Voormalig top corruptiebestrijder krijgt zelf de doodstraf

Voormalig voorzitter van de Consultatieve Commissie in Guangdong Zhu Mingguo heeft de doodstraf met opschorting gekregen voor het aanvaarden van 140 miljoen yuan aan betalingen en misbruik van zijn functie als hoofdverantwoordelijke van de strijd tegen de corruptie. Ook een onderminister van Milieu en een regionaal politiechef werden afgelopen week door het gerecht voor corruptie veroordeeld.

zhuminguo

Zhu in tranen voor het gerecht


Ditmaal is een heuse tijger gevangen in de strijd tegen de corruptie. De nu 59 jarige Zhu Mingguo was directeur bij de politie in Chongqing, secretaris in Guangdong van de provinciale  ‘Commission for Discipline Inspection’ en ondersecretaris van de provinciale CPC afdeling. Hij was ook hoofd van het comité voor politiek en wetgeving in Guangdong vooraleer hij in 2013 gepromoveerd werd tot voorzitter van het provinciaal adviserende Consultatieve Commissie. Het Liuzhou Intermediate People’s Court (prov. Guangxi) heeft Zhu vrijdag veroordeeld tot de doodstraf met opschorting voor twee jaar. Nadien komt die straf neer op een levenslange hechtenis.
Hij kreeg de zware straf wegens het aanvaarden tijdens zijn loopbaan van 141 miljoen aan steekpenningen aan hem of zijn vrouw. Hij werd schuldig bevonden aan het misbruik van zijn positie en het aannemen tussen 2002 en 2014 van gelden in ruil voor zijn hulp aan projecten, grondbiedingen en promoties zowel in zijn topfuncties te Chongqing als in Guangdong. Van 90 miljoen aan bezittingen kon hij de oorsprong niet verklaren. Zijn activa werden in beslag genomen. ”Ik heb zware fouten en een misdaad begaan’ bekende hij eind mei met tranen in de ogen  in de gerechtszaal. Zhu gold als een beschermeling van Wang Yang de voormalige partijsecretaris zowel in Chongqing (2002-2006) en in Guangdong (2007-2013). Wang is nu vicepremier en lid van het Politiek bureau.

Andere

zhanglijun

Zhang Lijun


Een andere hooggeplaatste die van zijn voetstuk gevallen is, betreft voormalig onderminister voor leefmilieu (2008 tot 2013) Zhang Lijun. Hij werd woensdag van het Beijing Second Intermediate People’s Court tot 4 jaar hechtenis veroordeeld wegens het aanvaarden van 2,4 miljoen smeergeld. Hij kreeg ook een boete van 500.000 yuan. Zijn straf is licht omdat hij zijn misdaden opbiechtte en zijn onrechtmatig verworven buit overhandigde. Het onderzoek tegen Zhang startte vorig jaar in juli en daarmee was hij de eerste hooggeplaatste uit het departement milieu die op corruptie werd onderzocht.  De 64 jarige Zhang werkte twee decennia voor het milieu. Hij startte als het lokale hoofd van de provinciale milieudienst in Jilin. 5 jaar was hij hoofdredacteur van China Environment News. Nadien leidde hij belangrijke en machtige milieudepartementen tot zijn pensionering in 2013.
zhaoliping

Zhao Liping


Vorige week heeft het Taiyuan City Intermediate People’s Court in Shanxi voormalig politiechef  Zhao Liping eveneens tot de doodstraf veroordeeld voor moord, omkoperij en het bezit van vuurwapens en explosieven. Zhao verliest zijn burgerrechten en voor 2 miljoen bezittingen werden in beslag genomen. Zhao was zowel vicevoorzitter van de Consultatieve Commissie in Binnen Mongolië en tevens hoofd van de politie. Hij werd schuldig bevonden in 2015 te Chifeng een zekere Li te hebben dood geschoten. Tijdens het onderzoek vond de politie wapens, kogels en ontstekingsmechanismen die naar Zhao leiden. Van 2008 tot 2010 misbruikte hij ook zijn functie om in totaal voor 23 miljoen yuan aan smeergeld te aanvaarden. Er is geen uitstel of opschorting aan zijn straf wegens zijn politieke verantwoordelijkheid.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar